Klaus Iohannis cere reexaminarea legii prin care Parlamentul stabilește data alegerilor

23.10.2020
Klaus Iohannis cere reexaminarea legii prin care Parlamentul stabilește data alegerilor

Klaus Iohannis a cerut reexaminarea legii prin care Parlamentul României stabilește data alegerilor legislative, după ce Curtea a declarat-o constituțională. Dacă va intra în vigoare până la data de 6 decembrie, când Guvernul a stabilit desfășurarea scrutinului, Parlamentul va putea amâna alegerile.

Iohannis cere reexaminarea legii

Vineri, 23 octombrie, președintele Klaus Iohannis a trimis la reexaminare legea prin care Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare. Prin intermediul cererii de reexaminare, șeful statului spune că dacă alegerile vor fi amânate, vor fi încălcate drepturile constituționale ale românilor din diaspora, care și-au exprimat deja votul prin corespondență.

Totodată, Iohannis, este de părere că posibilitatea amânării alegerilor parlamentare nu face altceva decât să ducă la o incertitudine cu privire la toate procedurile desfășurate până în prezent.

„Așadar, în prezent, există cetățeni români pentru care deja a debutat și se află în derulare exercițiul dreptului de a fi ales, în condițiile art. 37 din Constituție. (…) orice intervenție ce ar avea ca efect amânarea datei alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților s-ar putea constitui într-un abuz și o vătămare a drepturilor electorale ale cetățenilor români, și în special a celor din diaspora, în privința cărora procedurile sunt deja declanșate și se află în etape avansate”, se arată în cererea de reexaminare.

Reamintim faptul că, pe 14 octombrie, Curtea Constituțională a publicat motivarea deciziei de constituționalitate a legii prin care Parlamentul României poate stabili data alegerilor legislative.

Astfel, dacă Parlamentul decide, alegerile pot fi amânate cu trei luni, adică până în luna martie a anului 2020. În prezent, alegerile sunt programate pentru data de 6 decembrie 2020.

Pentru ca legea să intre în vigoare este nevoie ca șeful statului să o promulge. Iohannis a trimis legea spre reexaminare. După solicitarea de reexaminare, președintele este obligat să promulge legea.

„Dacă legea e promulgată și intră în vigoare înainte de 6 decembrie, alegerile nu vor avea loc. Hotărârea Guvernului rămâne fără efectivitate”, a declarat Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale.

Articolul continua dupa publicitate