Connect with us
Alegerile parlamentare ar putea fi amânate până în martie 2021

Alegeri parlamentare

Alegerile parlamentare ar putea fi amânate până în martie 2021

Alegerile parlamentare sunt unul dintre cele mai controversate subiecte ale momentului, având în vedere că mai sunt mai puțin de două luni până la desfășurarea lor, iar situația din România este din ce în ce mai dificilă. Mai multe voci susțin că alegerile parlamentare nu ar trebui să se desfășoare la 6 decembrie, deoarece riscul de îmbolnăvire este prea mare. În acest context, Curtea Constituțională a publicat, miercuri, motivarea deciziei prin care a stabilit că legea prin care Parlamentul stabilește data alegerilor legislative este constituțională.

Alegerile parlamentare ar putea fi reprogramate

CCR a decis că data la care se vor desfășura alegerile parlamentare poate fi aleasă de Parlament. Potrivit motivării, alegerile pot fi amânate cu 3 luni, până în martie 2021, dacă Parlamentul decide. De asemenea, CCR spune că odată intrată în vigoare legea (după promulgare), Hotărârea de Guvern prin care executivul stabilește data alegerilor pe 6 decembrie își încetează efectul.

Mandatul actualului Parlament expiră pe 20 decembrie, însă CCR precizează că, în cazul în care acesta va fi prelungit, stabilirea datei alegerilor  nu poate fi făcută de Guvern, ci doar de Parlament. Legea declarată constituțională de CCR merge la președinte pentru promulgare, iar acesta are la dispoziție 10 zile să promulge legea sau să o trimită la reexaminare.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul social-democraţilor Marcel Ciolacu, nu este de acord cu desfășurarea alegerilor parlamentare la data de 6 decembrie, pe motiv că președintele și Guvernul său au scăpat situația de sub control. El este de părere că cele peste 4000 de cazuri identificate ieri ar trebui să alarmeze autoritățile și să le determine să vină cu un plan de organizare, care să controleze întreaga situația.

„Din punctul meu de vedere, preşedintele şi Guvernul său au scăpat total pandemia de sub control. La 4.000 de infectări pe zi este exclus să ne gândim la organizarea de alegeri. După 4.000 de infectări mi se pare normal să stăm un pic de vorbă, în primul rând, cu Guvernul, cel care organizează alegerile, să ne prezinte un plan. Proiectul de act normativ este deja depus de un coleg neafiliat şi o să îl luăm în discuţii în comisii. Prima Cameră sesizată este Senatul, dar concomitent eu aş invita, în primul şi primul rând, Guvernul să ne explice.”, a declarat liderul PSD.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Alegeri parlamentare

To Top