Connect with us
Amenzi usturătoare de la 1 ianuarie, dacă nu colectezi separat deșeurile vegetale

Economic

Amenzi usturătoare de la 1 ianuarie, dacă nu colectezi separat deșeurile vegetale

Românii care nu colectează separat deșeurile vegetale de la 1 ianuarie s-ar putea alege cu amenzi usturătoare, având în vedere că legea intră în vigoare în prima zi a noului an.

Amenzile ajung și până la 20.000 de lei

De la data de 1 ianuarie 2021 românii sunt obligați să colecteze separat deșeurile bio-degradabile. Astfel persoanele fizice se pot alege cu amenzi curpinse între 400 și 800 de lei, iar persoanele juridice pot plăti până la 20.000 de lei dacă nu respectă legea.

Pentru ca legea să oată fi respectă, primăriile sunt obligate să pună la dispoziția cetățenilor pubele speciale, iar firmele de salubritate vor ridica aceste resturi pentru a le transforma în compost utilizat mai apoi pentru agricultură.

Totodată, operatorii de instalații de compost riscă să primească amenzi cuprinse între 15.000 și 30.000 în cazul în care compostul pe care îl produc conține, printre altele, substanțe otrăvitoare, poluante și radioactive.  Vor fi date amenzi chiar și pentru nerespectarea utilizării tipului de compost adecvat, respectiv compost de calitate foarte bună – Categoria A, în agricultură și horticultură sau a compostului de Categoria B pentru spații verzi, urbane și rurale.

Este bine de știu că «Biodeșeuri» semnifică deșeuri biodegradabile provenite din grădini sau parcuri, deșeuri alimentare și de bucătărie provenite de la gospodării, restaurante, depozite, cantine, firme de catering sau magazine de vânzare cu amănuntul și deșeuri comparabile provenite din uzinele de prelucrare a produselor alimentare. Mai exact, este vorba despre toate resturile alimentare care rămân zilnic.

Totuși, nu toți reprezentanții firmelor de salubrizare sunt de acord cu această lege și susțin că termenul este unul nerealist.

“Acest termen, 1 ianuarie 2021, este nerealist, este mai degrabă utopic. România să pună-n practică această nouă fracție de deșeuri, tot fluxul și prelucrat, are nevoie de peste 5 milioane de pubele, are nevoie de câteva sute de mașini. Nu există mai departe facilitățile. Respectiv stațiile de compost care să preia și să prelucreze aceste tipuri de deșeuri. Aceste deșeuri organice ajung până la 50% din cantitatea de deșeuri generate de populație.”, a declarat Dan Ceaușescu, director societate de salubrizare.

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top