Connect with us
ANCOM dă de pământ cu operatorii de telefonie, decizie majoră pentru clienții Vodafone, Orange, Telekom și DIGI

Economic

ANCOM dă de pământ cu operatorii de telefonie, decizie majoră pentru clienții Vodafone, Orange, Telekom și DIGI

Începând cu data de 1 noiembrie 2020 intra în vigoare reducerea cu 30% a tarifului maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe impusa de ANCOM, noul tarif maxim fiind plafonat la 0,098 eurocenți/minut. Măsură de reglementare a Autorității se aplica acordurilor de interconectare cu operatorii de telefonie fixa cu putere semnificativa de piață, urmând să fie reflectata în prețul plătit de utilizatorii finali în funcție de politicile comerciale ale fiecărui operator.

Tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte fixe

Din 1 noiembrie 2020, operatorii de telefonie fixa desemnați de ANCOM că având putere semnificativa de piață vor putea aplica un tarif de maxim 0,098 eurocenți/minut în cazul apelurilor naționale, apelurilor inițiate din Spațiul Economic European (SEE), precum și în cazul apelurilor inițiate din rețele din afara SEE, daca acordurile internaționale în vigoare nu permit instituirea unui regim diferit de tarifare.

Lista operatorilor de telefonie fixa cărora li se vor aplica masurile de reglementare poate fi consultata aici, iar deciziile de reglementare emise de ANCOM sunt accesibile aici.

Determinarea noului tarif

Începând cu 1 aprilie 2014, tariful maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe a fost plafonat de ANCOM la 0,14 eurocenți/minut pe baza unui model de calculație a costurilor de tip LRIC pur, menit să asigure obiectivele de promovare a concurentei, maximizare a beneficiilor consumatorilor și stimulare a investițiilor eficiente, cu respectarea metodologiei armonizate prevăzute în Recomandarea 2009/396/CE. Scăderea tarifului până la 0,098 eurocenți/minut adoptata de ANCOM a fost determinata în urma actualizării mai multor parametri ai modelului de calculație a costurilor utilizat anterior, precum și a costului capitalului.

Cadrul de reglementare

Reglementarea ANCOM privind stabilirea tarifului maxim de 0,098 eurocenți/minut pentru terminarea apelurilor la puncte fixe a urmat procesul de consultare europeana, fiind comunicata în data de 3 august 2020 Comisiei Europene, OAREC și autorităților naționale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene. În urma validării, măsură poate intra în vigoare la 1 noiembrie 2020.

În prezent, Directiva (UE) 2018/1972 prevede instituirea de tarife maxime de terminare a apelurilor la puncte mobile, respectiv la puncte fixe, unice la nivelul Uniunii Europene, până cel tărziu la 31 decembrie 2020. În acest sens, în perioada 25 august – 22 septembrie 2020, Comisia Europeana a publicat pentru consultare publica proiectul actului de implementare a eurotarifului.

Sunt Adrian Vrauko si de 14 ani lucrez în presa online. Am început ca redactor la Realitatea TV, am continuat mai apoi la Pro TV, Kanal D. Iar din 2014 am infiintat Revista Teo Trandafir, continuand cu HUFF.ro si multe alte site-uri din grupul AIR24. La HUFF.ro sunt Editor Of The Day si coordonez echipa editoriala.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top