Economic

Anunț important de la ANAF! Sunt vizați cei care au venituri din premii şi jocuri de noroc

ANAF a făcut un anunț important pentru toți cei care realizează venituri din premii şi jocuri de noroc. Astfel, Agenția Națională de Administrare Fiscală comunică tuturor celor care se regăsesc în această situație, inclusiv celor care au venituri la jocurile de noroc din străinătate, că au obligaţia să declare veniturile şi să plătească impozite la bugetul general consolidat.

Plata impozitului la ANAF

ANAF a transmis un comunicat prin care a explicat că, la cererea Ministerului Finanțelor, românii persoanele fizice care realizează venituri din premii şi jocuri de noroc atât din România, cât şi din străinătate, au obligaţia să declare veniturile şi să plătească impozite.

Conform comunicatului, în această categorie intră veniturile în bani şi/sau în natură, cum ar fi:

  • premii de orice fel acordate oamenilor de cultură, ştiinţă şi artă la gale, simpozioane, festivaluri, concursuri naţionale sau internaţionale, concursuri pe meserii sau profesii;
  • premii în bani şi/sau în natură acordate sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor şi altor specialişti prevăzuţi în legislaţia în materie, pentru rezultatele obţinute la competiţii sportive interne şi internaţionale.

Astfel, orice sumă încasată, fie că sunt bunuri sau servicii primite în urma participării la jocuri de noroc, indiferent de denumirea venitului sau de forma în care acesta este acordat se acordă, inclusiv cele de tip jack-pot, trebuie declarată la ANAF.

Conform aceleiași surse, în această categorie nu intră bonusurile pe care le primesc salariații de la angajatori, pentru că sunt venituri de natură salarială.

„Obligaţia calculării, reţinerii şi plăţii impozitului le revine organizatorilor/plătitorilor de venituri. Impozitul calculat şi reţinut în momentul plăţii este impozit final pentru care nu se depune declaraţia unică. Pentru veniturile din premii şi jocuri de noroc nu se datorează contribuţii sociale”, a precizat Ministerul Finanţelor.

Data plății impoziturilor la ANAF

Toți cei care se regăsesc în situația de mai sus trebuie să depună Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui în care s-au realizat veniturile.

Mai multe informații despre aceste obligații puteți găsi pe site-ul anaf.ro, în secţiunea Asistenţă Contribuabili – Servicii oferite contribuabililor – Ghiduri curente şi alte materiale informative.

Ministerul Finanțelor și-a propus să extindă răspândirea de materiale informative, pentru a încuraja persoanele fizice și juridice la conformarea fiscală voluntară a contribuabililor.

Acest articol a fost actualizat la: 25 februarie 2021 12:58

Share
Scris de
Săndulescu Andrei