Apare o nouă taxă în România. Când va fi adoptată legea

13.07.2020
Apare o nouă taxă în România. Când va fi adoptată legea

În această perioadă marcată de pandemie, oamenii au fost puși la încercare și au fost martorii unor schimbări majore. Mai multe domenii au fost afectate, precum educația, turismul, sectorul cultural. De altfel, economia a trecut printr-o perioadă grea, în care pierderile au fost mari, ceea ce a determinat autoritățile se recurgă la un plan de relansare economică. Cu toate acestea, un nou proiect va fi implementat în țara noastră, care nu are legătură cu acest program, pentru că se află pe lista politicienilor de mai bine de un an.

Apare o nouă taxă în România. Când va fi adoptată legea

În țara noastră va apărea o nouă taxă, și anume, cea pentru peturi, sticle și doze de aluminiu, pe care toți românii vor fi obligați să o plătească. Proiectul privind taxa pentru PET-urile din România nu a fost înscris în programul de relansare a economiei după criza sanitară provocată de pandemia de coronavirus, deoarece acesta se afla pe lista politicienilor de mai multă vreme. Proiectul ar fi trebuit să fie prezentat încă din primăvara anului trecut.

Recent, autoritățile au promis că taxa pe peturi, sticle și doze din aluminiu va intra în vigoare începând cu anul următor, chiar din prima lună. Potrivit oficialilor, din ianuarie 2021, pentru fiecare ambalaj, comercianții vor reține o garanție, iar în momentul în care recipientul este returnat, clientul își primește banii înapoi.

Statisticile realizate de specialiști arată că 80% dintre români sunt dispuși să plătească o garanție pe ambalaje, iar jumătate din ambalajele care ar putea fi reciclate nu se mai întorc niciodată în fabrici,În vestul Europei sistemul funcționează de ani de zile, iar gradul de colectare a pet-urilor, sticlelor și dozelor din aluminiu depășește 90%.

Victor Ponta, despre acest proiect

Fostul premier Victor Ponta a vorbit în cadrul unui interviu mai vechi despre situația alarmantă a PET-urilor în țara noastră și s-a arătat foarte afectat de această situație. Încă de pe atunci, acesta anunța că va fi implementat un program prin care să se evite o astfel de „agresiune” cu PET-uri.

„O să studiem inclusiv ideea unui proiect naţional în care utilizarea acestor aparate de colectare selectivă a deşeurilor să fie subvenţionată inclusiv de bugetul central în cazul autorităţilor publice locale. Vreau să văd cât mai multe primării care au asemenea sisteme. Dacă ei îşi cumpără aparatele, jumătate din sumă sunt dispus să le suport de la bugetul de stat. Vreau să văd staţiunile, fie că vorbim de Mamaia, Sinaia, Herculane, vreau să văd pline de asemenea proceduri şi tehnologie, pentru că la mare sau la munte stai printre PET-uri, dai peste PET-uri, este boala secolului XX şi XXI.”, a declarat Ponta.