Economic

Noi beneficii salariale pentru angajați. Bani pentru telemuncă sau pentru plata grădiniței copiilor

Anul 2021 a venit cu numeroase schimbări pe mai multe planuri, inclusiv în cazul angajaților și angajatorilor. Începând de anul acesta, salariații ar putea beneficia de mai multe bonusuri din partea angajatorilor, în funcție de dorințele acestora. Printre beneficii se numără bani pentru telemuncă sau pentru educația timpurie, în cazul în care angajații au copii care merg la grădiniță.

Bani pentru angajați

Începând de anul acesta, angajații care lucrează de acasă pot primii bani din partea angajatorului lor. Firmele pot acorda câte 400 de lei lunar sau mai mult, după preferință, celor din regimul telemuncă, bani care ar putea acoperi o parte din cheltuielile acestora.

Această sumă nu este impozitată și poate fi alocată fără documente justificative din partea angajaţilor. Angajații pot folosi acești bani pentru a achita o parte din costul facturilor de apă sau curent, a facturii de internet, pentru a achiziționa mobilierul necesar desfășurării sau orice alte cheltuieli.

Conform ultimelor modificări ale Codului Fiscal, valabile pe parcursul acestui an, angajatorii pot plăti și costurile cu creșa sau grădinița pentru copiii angajaților lor, iar sumele să fie deduse din impozitul pe care companiile îl datorează statului.

Angajatorul poate oferi până la 1.500 de lei și va fi realizat un contract între companie și grădinița respectivă. Banii îi vor fi scăzuți din impozitul pe profit obținut, ceea ce înseamnă că angajatorul nu va fi afectat de această sumă.

Fiecare angajat poate solitica acest ajutor, iar banii vor fi virați direct în contul grădiniței, nu va ajunge nimic la salariat. Sumele acordate de angajator pentru educația timpurie a copiilor angajaților nu vor fi considerate venituri impozabile obținute de angajați, ceea ce înseamnă că aceștia nu vor plăti nimic în plus la stat.

„Contribuabilii care efectuează cheltuieli cu educația timpurie scad din impozitul pe profit datorat cheltuielile cu educația timpurie, (…) dar nu mai mult de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil. În cazul în care suma depășește impozitul pe profit datorat, diferența va fi scăzută, în ordine, din impozitul pe salarii reținut de contribuabil pentru angajați, din taxa pe valoarea adăugată datorată sau din accizele datorate”, prevede modificarea Codului Fiscal.

Bani pentru angajați pentru testare și vaccinare

Începând din ianuarie 2021, conform unei legi publicate luni în Monitorul Oficial, costurile angajatorilor cu testarea epidemiologică și vaccinarea salariaților devin scutite permanent de taxele salariale. OUG 181/2020 a modificat Codul fiscal pentru a stabili că cheltuielile angajatorului cu testarea pentru coronavirus a salariaților, pe timp de stare de alertă sau de urgență, sunt scutite de impozit și de contribuțiile sociale pentru pensii și sănătate.

Acest articol a fost actualizat la: 16 februarie 2021 17:35

Share
Scris de
Andreea Oprea