Connect with us
Pensiile și salariile, în pericol. Ministrul finanțelor avertizează

Economic

Pensiile și salariile, în pericol. Ministrul Finanțelor avertizează

Pensiile și salariile, dar și alte investiții sunt amenințate de o eventuală scădere a execuției bugetare. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, avertizează că toate cheltuielile din țară ridică un semn de întrebare. Încă nu se știe cum va evolua situația și cât va mai dura criza sanitară, însă este cert că și economia va avea de suferit dacă situația precară va continua.

Pensiile și salariile, în pericol. Ministrul Finanțelor avertizează

Ministrul a declarat că deși statul dispune de resurse economie suficiente, totul depinde de cum va evolua situația execuției bugetare. Dacă aceasta va avea un parcurs bun, cheltuielile vor putea fi plătite. În caz contrar, investițiile vor prezenta dificultăți, inclusiv salariile.

Deși în urmă cu două luni a fost stabilită o mărire a pensiilor, ministrul a declarat că în acea perioadă, legea a impus această hotărâre. În prezent, este vorba de un deficit 6,7% al bugetului, care trebuie finanțat. Acest lucru nu permite, momentan, adoptarea unor astfel de măsuri, precum creșterea pensiilor. Cu toate acestea, proiectul rămâne în buget.

„În acest moment nu avem de ce să discutăm despre pensii, pentru că la rectificare nu s-au luat banii de acolo. Nu este un subiect care ar trebui discutat azi. Toate cheltuielile au un semn de întrebare asupra lor. Dacă execuţia bugetară nu este bună, investiţiile vor avea un semn de întrebare asupra lor, la plata salariilor va fi o problemă şi acolo. Plata pensiilor care sunt azi va avea o problemă, dacă avem o execuţie proastă. Deci, execuţia bugetară este foarte importantă pentru a plăti cheltuielile pe care le avem azi”, susține Florin Cîţu.

În ceea ce privește taxele și impozitele, Cîțu a declarat că nu poate fi vorba de așa ceva în contextul situației de față. De asemenea, el susține că și o scădere ar putea afecta bugetul statului, care are nevoie de venituri. El crede că situația trebuie să decurgă, pentru moment, așa cum este, iar statul va fi nevoit să se descurce cu resursele pe care le are. De asemenea, a adus în discuție și un eventual împrumut acolo „unde nu ai resursele”.

 

 

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top