Connect with us
Preț energie electrică 2021: cât cresc facturile din 2021 la curent

Economic

Preț energie electrică 2021: cât cresc facturile din 2021 la curent

Anul 2021 vine cu mai multe noutăți în diferite domenii, însă una dintre cele mai importante este liberalizarea pieței de energie electrică. Această schimbare înseamnă că românii pot alege, din propunerile furnizorilor de curent electric, oferta care răspunde cel mai bine nevoilor sale și care are un preț pe măsura așteptărilor, având în vedere că și costurile au crescut odată cu această decizie.

Ce oferte ne aduce liberalizarea pieței de energie electrică

Liberalizarea pieței de energie electrică înseamnă că toți consumatorii casnici pot schimba furnizorul de energie electrică, astfel încât să-l aleagă pe cel care pune la dispoziție cea mai bună ofertă. Astfel, de la 1 ianuarie, energia electrică este în mod oficial mai ieftină pe piaţa liberă decât pe cea de serviciu universal, motiv pentru care consumatorii ar trebui să încheie noi contracte.

Prețurile nu mai sunt acum reglementate. Românii nu mai plătesc preţuri stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), ci trebuie să compare şi să-şi aleagă de pe piața liberă oferta care li se potriveşte cel mai bine. Consumatorii pot alege să păstreze și vechile contracte în regim universale care, însă, vor fi mai mari cu 13-26%.

Românii nu au fost prea bine informați despre această noutate.  Un sondaj al Asociaţiei Energia Inteligentă arăta că, la începutul lunii decembrie, peste 90% dintre consumatorii casnici de electricitate nu ştiau că piaţa va fi liberalizată de la 1 ianuarie.

Din acest motiv, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) prelungeşte până la 31 martie 2021 perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte de furnizare pe piaţa reglementată. Inițial, termenul era de 1 februarie, însă lipsa informării a dus la o prelungire.

Specialiștii ne îndrumă să alegem cele mai bune oferte și să studiem bine piața înainte de a lua o decizie, deoarece avem multe posibilități. Pentru a afla care este cea mai bună ofertă, putem consulta aici calculatorul pus la dispoziție de ANRE. În funcție de zona din care provenim, precum și alte caracteristici, putem afla ce ni se potrivește cel mai bine și care sunt prețurile.

Potrivit calculelor Asociaţiei Energia Inteligentă, pe baza datelor din comparatorul de preţuri de pe site-ul ANRE, cel mai mult se va scumpi electricitatea pentru clienţii casnici ai Enel Distribuţie Banat, respectiv cu 26%.
Urmează Enel Distribuţie Muntenia (inclusiv Capitala), unde electricitatea se va scumpi cu 23%, Enel Distribuţie Dobrogea, cu scumpiri de 18%, Electrica Transilvania Sud şi CEZ Distribuţie, cu 17% fiecare. La clienţii Electrica Muntenia Nord, preţul creşte cu 15%, la Electrica Transilvania Nord, cu 14%, iar la E.ON Distribuţie, cu 13%.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top