Connect with us
Proprietarii mallurilor cer Guvernului să-i lase să deschidă: Doar privind încasările, pierderile sunt de 750 de milioane de euro

Economic

Proprietarii mallurilor cer Guvernului să-i lase să deschidă: Doar privind încasările, pierderile sunt de 750 de milioane de euro

În București, 9 proprietari de centre comerciale și 24 de orașe regionale au trimis Guvernului o scrisoare prin care solicită reluarea activității. Aceștia dețin în total 52 de proiecte care au mai mult de 4.600 chiriași, conform CBRE, companie de consultanță imobiliară. Află mai multe detalii din rândurile următoare.

Proprietarii mallurilor cer Guvernului să-i lase să deschidă: Doar privind încasările, pierderile sunt de 750 de milioane de euro

Măsurile de protecție prin intermediul cărora mallurile și centrele comerciale au fost închise au afectat aproximativ 3.7 milioane de metri pătrați de spațiu construit din țara noastră, conform CBRE.

Aceste măsuri au afectat încasările centrelor comerciale și au atras pierderi de aproximativ 750 de milioane de euro. În plan social, aproximativ 89.000 de angajați sunt afectați de pandemie și au contractele de muncă suspendate.

Luiza Moraru, Head of Property Management, CEE, CBRE a declarat următoarele:

„Numai la nivelul încasărilor, aceste măsuri au atras deja pierderi de aproximativ 750 de milioane de euro pentru operatorii economici afectați. Pe plan social, estimam că aproximativ 89.000 de angajați sunt afectați direct sau indirect având contractele de muncă suspendate.

Numărul total al persoanelor afectate este însă mult mai mare având în vedere că au fost impactate toate celelalte activități aferente operațiunilor comercianților afectați, de la producție, distribuție, operațiuni auxiliare, furnizori, contractori, finanțatori etc”.

Reprezentanții CBRE și proprietarii centrelor comerciale au semnat o scrisoare către Guvernul României prin care cer să redeschidă activitatea deoarece există riscul real să nu mai poată redresa financiar firmele. Astfel o mulțime de oameni vor ajunge să fie concediați. Luiza Moraru a mai completat:

„În cursul ultimelor săptămâni, celelalte țări din Centrul și Estul Europei, cu rate de infecție similare sau chiar mai mari, precum Austria, Cehia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Serbia și Slovacia, au dispus deja reluarea activităților de comercializare din cadrul centrelor comerciale. Credem că este foarte important ca și România să dea un semnal pozitiv și optimist investitorilor externi în acest sens”.

Scrisoarea deschisă către Guvernul României a fost inițiată de CBRE și semnată de următoarele companii: Arena City Center, Băneasa Development, Ceetrus Romania, CPI, Immofinanz România, Iulius Grup, NEPI Rockcastle, ParkLake Shopping Center și Veranda Asset Management. Acestea dețin în România în total un număr de 52 proiecte cu peste 4.600 de magazine.

Proiectul de lege elaborat de Guvern prevede ca pe perioada stării de alertă doar centrele comerciale de mici dimensiuni să fie deschise. Acestea trebuie să aibă suprafețe de maxim 15.000 metri pătrați.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top