Connect with us
Transportul în comun, gratuit pentru elevi. Ce trebuie să facă pentru a beneficia de acest serviciu

Economic

Transportul în comun, gratuit pentru elevi. Ce trebuie să facă pentru a beneficia de acest serviciu

În luna mai, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care a acordat elevilor dreptul de a circula gratuit cu transportul în comun în scop educativ, pentru a se deplasa până la școală și înapoi acasă. Având în vedere că mulți elevi provin din medii defavorizate și deplasarea până la locul de desfășurare a acitității școlare ar fi fost imposibil pentru unii, Executivul a decis să le asigure dreptul la educație, oferindu-le acest beneficiu, pe care operatorii de transport vor trebui să-l respecte.

Transportul în comun, gratuit pentru elevi. Ce trebuie să facă pentru a beneficia de acest serviciu

Elevii din România beneficiază acum de gratuitate în ceea ce privește deplasarea cu transportul în comun până la școală și acasă, respectiv cu trenul, metroul sau cel public în comun. Astfel, cei înscriși în sistemul de învățământ pot beneficia de acest drept după ce vor obține legitimația de călătorie necesară. Aceasta poate fi solicitată chiar de la operatorii de transport, însă va fi eliberată doar în baza carnetului vizat pe anul școlar în curs.

Totodată, cei care vor să beneficieze de acest drept trebuie să urmeze câțiva pași în ceea ce privește actele necesare acestui demers. Mai exact, elevii trebuie să solicite de la instituția de învățământ din care provin o adeverință care să ateste traseul pe care îl parcurg. Hotărârea privind transportul în comun gratuit pentru toți elevii a fost publicată de curând în Monitorul Oficial.

Operatorii de transport care nu țin cont de obligația lor de a le oferi elevilor transportul gratuit până la școală vor fi sancționați. Astfel, sunt prevăzute încetarea contractelor, delegarea serviciului public de transport sau chiar retragerea licenței de traseu în cazul transportului interjudețean, conform declarațiilor viceprim-ministrulului Raluca Turcan, oferite după adoptarea Ordonanței.

„În felul acesta, sute de mii de copii care până acum erau văduviți de un drept fundamental, și anume de educație gratuită de calitate dar și de siguranță a vieții personale, au primit o mână de ajutor din partea Guvernului Orban. Licențele au fost prelungite, Consiliile Județene preiau aceste licențe sau contractele de servicii publice cu operatorii de transport și au obligația să pună această condiție, ca aceștia să realizeze transportul gratuit.”, a spus Turcan.

 

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top