Connect with us
Benjamin Netanyahu ia o decizie colosală: Este timpul să...

Externe

Benjamin Netanyahu ia o decizie colosală: Este timpul să…

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a făcut o declarație prin care uimește lumea întreagă. Deși în țara lui, locuitorii de mai multe religii nu se înțeleg și palestinienii consideră că au fost ocupați de minimum 10 ani, acesta vrea să se extindă. Află mai multe despre decizia sa în rândurile de mai jos.

Benjamin Netanyahu ia o decizie colosală: Este timpul să…

Benjamin Netanyahu a declarat că „este timpul să anexăm părţi din Cisiordania” în timpul unui discurs rotit în fața parlamentului. Parlamentul s-a reunit pentru un vot de încredere în noul guvern de uniune națională al Israelului, conform Agerpres.

Motivația sa este una destul de simplă, dar nu respectă drepturile omului pentru celălalt popor. Vrea să anexeze teritorii ale Cisiordaniei deoarece consideră că din punct de vedere istoric israelienii au dreptul asupra lor. Iată declarația sa:

„Iată adevărul: aceste teritorii sunt acolo unde poporul evreu s-a născut şi s-a dezvoltat. Este timpul să aplicăm legea israeliană şi să scriem un capitol glorios în istoria sionismului.”

Acest acord de împărțire a puterii între Netanyahu și Gantz prevede anunțarea de la 1 iulie a unei strategii prin care să aplice proiectul american. Americanii le-au oferit un proiect prin care să rezolve conflictul israeliano – palestinian.

Acest proiect a fost deja respins de palestinieni și include anexarea Văii Iordanului și a coloniilor israeliene din Cisiordania. Acest teritoriu palestinian a fost ocupat din 1967 de către statul israelian.

Părerile împotrivă primează

În ultimul deceniu populația din coloniile israeliene a crescut cu 50% și a depășit 450.000 persoane. Aceste persoane trăiesc de cele mai multe ori în conflict cu 2.7 milioane de palestinieni. Netanyahu a mai afirmat:

„Adevărul, şi toată lumea îl ştie, este că sute de mii de rezidenţi din Iudeea-Samaria (termen utilizat de autorităţile israeliene pentru a desemna Cisiordania) vor rămâne pentru totdeauna acasă, oricare va fi acordul de pace găsit în final.”

Premierul israelian consideră că prin această măsură nu va crea conflict între statul Israelului și Cisiordania, ci va crea pace între acestea.

„Anexarea nu ne va îndepărta de pace, ci ne va apropia de ea.”

Acest proiect de anexare a fost dezbătut miercuri de șeful diplomației pe nume Mike Pompeo. Acesta a efectuat o vizită rapidă la Ierusalim unde a discutat cu Gantz și Netanyahu.

Atât palestinienii, cât și Iordania au avertizat Israelul asupra consecințelor unui astfel de proiect. O mulțime de țări membre ale Uniunii Europene au ținut să menționeze Israelului că o astfel de acțiune va atrage cu sine sancțiuni și vor să îl convingă pe Netanyahu să renunțe.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top