Connect with us
Avem parte de o vară atipică! Nu am scăpat de extreme

Vremea

Avem parte de o vară atipică! Nu am scăpat de extreme

Prima parte a verii a trecut deja și am văzut cu toții cât de capricioasă a fost vremea. Ei bine, meteorologii spun să ne așteptăm la aceleași extreme, în continuare. Se pare că avem parte de o vară atipică în privinţa temperaturilor înregistrate şi a fenomenelor meteorologice.

Avem parte de o vară atipică! Nu am scăpat de extreme

Vară atipică, cu extreme. Am avut parte de evenimente meteorologice care au produs pagube însemnate. Totodată, am avut un număr mare de avertizări Cod roșu de vreme severă. Tendința pentru următoarea perioadă este aceeași. Se pare că și a doua parte a verii va fi caracterizată de fluctuații majore, de la instabilitate atmosferică, la temperaturi mari și chiar caniculă.

„Ne referim în acest an la o frecvenţă foarte ridicată a episoadelor în care s-au înregistrat cantităţi importante de apă pe intervale scurte de timp, ceea ce a făcut ca luna iunie a anului 2020 să se situeze pe locul cinci în topul celor mai ploioase luni iunie de la noi din ţară.

Se pare că şi a doua parte a verii va fi una cu multe fenomene meteorologice care să reprezinte sau care să caracterizeze aceeaşi tendinţă pe care a avut-o prima parte a verii, respectiv de la intervalele în care instabilitatea atmosferică este pronunţată, la intervale în care vremea este călduroasă, disconfortul termic este în creştere şi chiar zile cu caniculă”, a spus Gabriela Băncilă, director Meteorologie ANM, potrivit Agerpres.

115 avertizări de Cod roșu

Conform ANM, din 9 iunie până în prezent s-au emis 115 avertizări Cod roşu. De la începutul anului sunt 120. În vara anului 2019 au fost doar 64, iar pe tot anul 2019 doar 79.

Joi, 16 iulie, ANM anunţă vreme călduroasă în regiunile sudice şi sud-estice, dar în rest gradul de instabilitate va fi în creştere. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, după-amiaza şi seara în zonele de munte şi pe arii mai restrânse în centru şi nord-est, iar noaptea în regiunile vestice.

Vineri, vremea se va menţine călduroasă în sud-estul teritoriului. În rest, instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va răci faţă de ziua precedentă. Aceasta se va manifesta prin averse, ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi vijelii.

Vor fi afectate regiunile intracarpatice, precum şi în zonele de munte. Vor fi condiţii de grindină. Temperaturile maxime vor fi de la 19 grade, iar cele minime între 9 şi 20 de grade.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vremea

To Top