Avertizare meteo. Ploi abundente și vijelii în jumătate din țară

30.09.2020
Avertizare meteo. Ploi abundente și vijelii în jumătate din țară

Avertizare meteo. Meteorologii anunță ploi și vijelii în jumătate din țară. Ei au emis două coduri – unul galben și unul portocaliu. Codul galben vizează vestul, centrul și nordul țării, dar și zona de munte, în timp ce codul portocaliu vizează Maramureș, nord-vestul Transilvaniei, nordul Crișanei, zona Carpaților Occidentali și Vestul Carpaților Meridionali.

Avertizare meteo

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben și altul portocaliu de ploi și vijelii în jumătate de țară, până vineri dimineață. Codul galben este valabil în intervalul 30 septembrie, ora 10.00 – 02 octombrie, ora 10.00. Sunt vizate ploi însemnate cantitativ, în vestul, centrul și nordul țării, precum și în zona de munte.

Cod galben

Conform meteorologilor, va ploua și se vor acumula cantități de apă însemnate ce vor depăși 25…35 l/mp.
Miercuri, 30 septembrie, vântul va avea intensificări la munte, în special pe creste, unde la rafală va sufla cu peste 80 km/h, iar local și temporar și în sudul teritoriului, cu viteze în general de 55…60 km/h.

Cod portocaliu

Codul portocaliu este valabil în intervalul 30 septembrie, ora 10.00 – 2 octombrie, ora 10.00. Fenomenele vizate sunt ploile abundente, iar zonele afectate sunt – Maramureș, nord-vestul Transilvaniei, nordul Crișanei, precum și zona Carpaților Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali.

Va ploua temporar abundent, iar prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 40…70 l/mp.

Amintim faptul că pentru cealaltă jumătate a țării a fost o avertizare emisă de ieri, 29 septembrie. Valabilitatea ei s-a încheiat astăzi la ora 10.00 și a presupus ploi însemnate cantitativ și instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Au fost vizate județele Maramureș, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Gorj, Sibiu, Alba, Hunedoara, Botoșani, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați și Buzău.
Conform meteorologilor, în Moldova, local în Transilvania, Maramureș și la munte au fost perioade în care a plouat însemnat cantitativ și în care, îndeosebi în Moldova, s-au semnalat manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată.