Connect with us
A murit artista de muzică populară Ileana Constantinescu

Știri

A murit artista de muzică populară Ileana Constantinescu

Ileana Constantinescu, una dintre cele mai cunoscute artiste de muzică populară în timpul comunismului, a murit la vârsta de 88 de ani.

Cântăreața a fost cunoscută drept vocea care l-a fascinat pe marele scriitor Mihail Sadoveanu. De asemenea, a fost cunoscută și pentru relația specială pe care o avea cu Ion Dolănescu. Cei doi au cântat mai multe piese împreună.


Alarma a fost dată de Ionuț Dolănescu, fiul marelui artist. Solista a fost găsită moartă în casă de către Ionuț Dolănescu, care a fost alertat de cunoscutul artist Tiberiu Ceia, pe motiv că Ileana Constantinescu nu mai răspundea la telefon. Ionuț a contactat o vecină care avea o cheie și așa au reușit să intre în casă.

Citește și: Regizorul Lucian Pintilie a murit

Fiul lui Ion Dolănescu a chemat SMURD-ul, însă medicilor nu le-a mai rămas decât să constate că interpreta murise în urmă cu 12 ore. ”Nu mai răspundea la telefon și atunci l-am rugat pe Ionuț să meargă până la ea. Au intrat cu greu, cu cheia unei vecine. A găsit-o pe jos fără suflare. Pe 30 mai ar fi împlinit 89 de ani. Dumnezeu să o ierte!”, a spus Tiberiu Ceia pentru click.ro.

În 1951, o echipă de specialiști de la Institutul de Folclor din București ajunge în satul artistei cu scopul de a identifica noi talente artistice din mediul rural pentru concursurile inter-comunale, inter-raionale și inter-regionale din acel an. Este remarcată de folcloristul Constantin Prichici. Interpreta câștigă premiul I pe regiune (Regiunea Teleorman) și premiul al II-lea pe țară.

„Toată copilăria mea s-a petrecut cântând. Cântăm când pasteam o gașcă cu bobocei și a trecut o învățătoare, doamna Vică Du­mitrescu, iar eu cântăm, tăvălită-n iarbă. «Ai o voce foarte frumoasă!, mi-s zis, păcat că n-are cine să te în­dru­me!»”, spunea Ileana Constantinescu despre copilăria sa.

Citește și: De ce a murit Hanibal Dumitrașcu: cauzele morții

În vara anului 1952 efectuează primele înregistrări la Societatea Română de Radiodifuziune, în număr de 5: „Busuioc, floare cătată”, „Dunăre, Dunăre”, „I-auzi, mândro, pițigoiul”, „Marioară de la munte”, „Plin e codrul de voinici”

Anul trecut, aceasta a fost dusă de urgență la spital, din cauza unor probleme cardiace. De asemenea, Ileana Constantinescu suferea și de demență.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top