Connect with us

Știri

CSM ia azi o decizie în privința efectelor ordonanței de urgență a Guvernului pe legile justiției

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va lua în discuţie, astăzi, o notă a Direcţiei resurse umane şi organizare privind situaţia delegărilor la Ministerul Public, după adoptarea Ordonanței de Urgență a Guvernului.

Pe ordinea de zi a şedinţei Secţie pentru procurori, programată să înceapă la ora 10,30, se află şi solicitările Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism privind interpretarea articolului VII din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 92/2018.

Citește și: Augustin Lazăr, despre OUG pe Legile Justiției: „Studiem suspiciunile de neconstituţionalitate”

Articolul prevede că “procurorii care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţei de urgenţă, îşi desfăşoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete, rămân în funcţie în cadrul acestora.

Numai dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.

Noile reglementări din ordonanţa de urgenţă impun o vechime de cel puţin 10 ani în magistratură pentru procurorii din Parchetul General, DNA şi DIICOT.

Opinia publică, împărțită în două după adoptarea OUG

După adoptarea acestei OUG, opinia publică s-a împărțit în două, deoarece unii susțin că prevederile trebuie aplicate doar de la intrarea în vigoare a ordonanței, în timp ce alții susțin că se pot aplica și retroactiv – ceea ce ar duce la revocarea procurorilor care nu au experiența necesară la DNA, PG sau DIICOT.

Deputatul PNL Cătălin Predoiu susţine că, prin ordonanţa de urgenţă privind legile justiţiei publicată marţi, ministrul Tudorel Toader “a închis practic DNA”.

În schimb, procurorul general Augustin Lazăr a declarat miercuri dimineaţă, referindu-se la OUG privind justiţia, că este o analiză în curs. La insistenţele jurnaliştilor cu privire la interpretări ale prevederilor actului normativ şi consecinţe ale aplicării acestuia a replicat:

„Şi noi am vrea să ştim ce vreţi să ştiţi dumneavoastră. Este o analiză în curs. Vom face o analiză”.

foto: hepta.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top