Connect with us
Legea pensiilor: Cine rămână fără pensie de invaliditate

Știri

Legea pensiilor: Cine rămâne fără pensie de invaliditate

Legea pensiilor a fost lansată săptămâna trecută în dezbatere publică și cuprinde unele prevederi controversate.

Conform noului proiect al legii pensiilor, mai multe categorii vor rămâne fără pensie de invaliditate. Printre acestea se numără și persoanele care suferă de SIDA, scrie Libertatea.

În acest moment, pensia de invaliditate se acordă și celor cu SIDA, dar și celor care suferă de cancer și schizofrenie.

De asemenea, în proiectul Legii pensiilor nu mai este nici prevederea că elevii, studenții și ucenicii care și-au pierdut capacitatea de muncă în timpul practicii primesc pensie de invaliditate.

Mai mult, pentru a primi pensie de invaliditate, trebuie să fie îndeplinite cumulativ trei condiții: nu au împlinit vârsta de pensionare, au contribuit cel puțin 15 ani la sistemul de pensii și și-au pierdut cel puțin jumătate din capacitatea de muncă.

Condiția de a contribui cel puțin 15 ani în sistemul de pensii nu exista până acum. Acest lucru înseamnă că, dacă suferi un accident de muncă la 10 ani după angajare și ai rămas în incapacitate de muncă, statul nu îți va mai acorda pensie de invaliditate.

O astfel de condiție exista până acum, dar doar în cazul celor care nu mai pot lucra din cauza unor accidente care nu au legătură cu munca.

Statul va acorda în continuare asistență celor care au fost răniți în Revoluția din 1989 și nu mai pot lucra.

Ce se întâmplă cu indemnizația de însoțitor

Pensionarii cu gradul I de invaliditate au dreptul și la o indemnizație de însoțitor, în valoare de 50% din salariul minim brut. În prezent, salariul minim brut e de 1.900 de lei, indemnizația de însoțitor ar fi de 950 de lei.

Anterior, cuantumul indemnizației de însoțitor era de 80% din punctul de pensie și era diferită de indemnizația de însoțitor pentru persoanele cu handicap.

Pensionarii de invaliditate sunt supuşi revizuirii medicale periodic, în funcţie de afecţiune, la intervale cuprinse între un an şi trei ani, până la împlinirea vârstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurărilor sociale.

Citește și: Legea pensiilor, lansată în dezbatere publică. Care sunt modificările la sistemul de pensii

1 Comment

1 Comment

  1. maria

    20 august 2018 at 12:59

    Daca la data imbolnavirii abia ai terminat facultatea cum sa poti avea contributie 15 ani

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top