Connect with us

Știri

Liderii lumii – uniti impotriva terorismului

In jurul  orei locale 23:00 (21:00 GMT), multimea era comasata pe Promenada Englezilor, loc turistic din Nisa, pentru festivitatile traditionale de 14 iulie, Ziua Nationala a Frantei. Focul de artificii tocmai se incheiase cand un camion alb a intrat in multime, lovind pe toti cei care se aflau in calea sa cu o viteza de aproximativ 70 km/ora, pe o distanta de aproape 2 kilometri.
”S-au tras focuri de arma si soferul a fost lichidat”, a declarat Sébastien Humbert, subprefectul departamentului Alpes-Maritimes (sud-estul Frantei), in care se afla orasul Nisa. Un perimetru de securitate a fost stabilit imediat in apropierea Promenadei Englezilor.

LIVE TEXT: ATENTAT TERORIST in Franta in Nisa cel putin 80 de morti LIVE TEXT

ATENTAT TERORIST: Franta lovita de 3 ori. 216 morti si 660 de raniti

Liderii lumii au iesit imediat cu declaratii vis-a-vis de tragicul eveniment de la Nisa.

Francois Hollande, presedintele Frantei a denunțat „un atac al cărui caracter terorist nu poate fi negat”, calificându-l drept „monstruos”. „Întreaga Franță se află sub amenințarea terorismului islamist”, a afirmat el într-o alocuțiune televizata, anuntand prelungirea starii de urgenta, care urma sa se încheie la 26 iulie, cu inca trei luni.

francois_hollande

Angela Merkel declara in marja summitului Europa-Asia: „Noi toți cei care am venit la summitul ASEM condamnăm atacul sângeros de la Nisa”.  ‘Cuvintele sunt insuficiente pentru a spune ce ne unește cu prietenii noștri francezi’, a adăugat ea.

103228573-GettyImages-494454682.530x298

„Germania este alături de Franța în lupta împotriva terorismului, uniți împreună cu mulți, mulți alții. Sunt convinsă că, în pofida tuturor dificultăților, vom câștiga această luptă”.

Klaus Iohannis a scris pe Facebook:

iohannis_94

„Condamn ferm atacul înfiorător care a avut loc azi noapte la Nisa, de Ziua Națională a Franței. Teroarea a lovit din nou poporul francez, a lovit din nou Europa. O zi de sărbătoare s-a transformat într-una de doliu, după ce o mână criminală a curmat viețile a zeci de oameni și a lăsat în urmă peste o sută de răniți. Flagelul terorismului trebuie combătut, actele de cruzime trebuie stopate și putem face asta doar uniți împotriva celor care nu au nicio justificare pentru actele lor”.

El transmite condoleanțe familiilor victimelor și multă putere celor răniți în atac.

„România este alături de Franța în aceste clipe îngrozitor de dureroase”, subliniază șeful statului.

Barack Obama, presedintele SUA a condamnat cu fermitate „ceea ce pare a fi un atac terorist oribil” la Nisa. „Suntem solidari cu Franța, cel mai vechi aliat al nostru, într-un moment în care ea face față acestui atac”, a declarat Obama intr-un comunicat.

1572074113548ef529cccf57925e3103

„În acest 14 iulie (sărbătoarea națională care marchează Revoluția franceză din 1789), ne amintim (…) de valorile democratice, care au făcut din Franța o sursă de inspirație pentru întreaga lume”, a spus Obama.

Secretarul de stat american John Kerry, care se afla la Paris mai devreme in cursul zilei de 14 iulie si a asitat la parada militara a denunțat un „atac înspăimântător împotriva unor persoane nevinovate în cursul zilei care celebrează libertatea, egalitatea și fraternitatea”.

U.S. Secretary of State John Kerry speaks about the Ukraine crisis after his meetings with other foreign ministers in Paris, March 5, 2014. Kerry spoke to reporters at the U.S. ambassador's residence in Paris. REUTERS/Kevin Lamarque (FRANCE - Tags: POLITICS)

U.S. Secretary of State John Kerry speaks about the Ukraine crisis after his meetings with other foreign ministers in Paris, March 5, 2014. Kerry spoke to reporters at the U.S. ambassador’s residence in Paris.
REUTERS/Kevin Lamarque (FRANCE – Tags: POLITICS)

Cele 15 tari membre ale Consiliului de Securitate al ONU au „condamnat cu cea mai mare fermitate atacul terorist barbar și laș” la Nisa, intr-o declaratie comuna.

Președintele brazilian interimar Michel Temer a condamnat „această acțiune abjectă și scandaloasă” comisa „împotriva unor oameni inocenți care celebrau cele mai înalte valori universale, libertatea popoarelor, egalitatea între cetățeni și fraternitatea”.

temer

Comisarul european pentru afaceri economice, francezul Pierre Moscovici, a postat pe contul sau de Twitter:”Oroarea a lovit din nou Franța la 14 iulie. Gânduri emoționate și revoltate pentru victimele de la Nisa”.

Premierul Manuel Valls a postat pe Twitter:”Orașul Nisa lovit de terorism de în ziua sărbătorii noastre națională. Durere imensă, țara este în doliu. Francezii vor face față”.

manuel-valls-featured

Premierul canadian Justin Trudeau a scris pe contul sau de Twitter: „Canadienii sunt bulversați”.

trudeau-davos-20160122

Noul premier britanic Theresa May a tinut sa fie informată despre „teribilul incident” de la Nisa, potrivit Downing Street, declarandu-se „șocată și îngrijorată”. Si-a exprimat solidaritatea fata de poporul francez si condoleante familiilor celor ucisi in atacul terorist de la Nisa.

theresa-may

 

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top