Știri
Rectificare bugetară. De unde se taie bani și cine primește mai multe fonduri
Premierul Viorica Dăncilă a afirmat că avem o rectificare bugetară pozitivă și a dat asigurări că sunt asigurate integral sumele necesare pentru plata pensiilor și salariilor până la finalul anului.
Ea a precizat că Guvernul îşi menţine ţinta de 2,97% din PIB în ceea ce priveşte deficitul bugetar.
„(…) Pentru a risipi toată zvonistica întreţinută artificial privind banii de pensii şi salarii, vreau să vă spun că în urma rectificării sunt asigurate integral sumele necesare pentru plata pensiilor şi salariilor până la finalul anului.
Îi rog, deci, pe pensionari să ţină cont de datele oficiale prezentate de Guvern şi instituţiile abilitate şi îi asigur că pensiile pe care tocmai le-am majorat au acoperire integrală în buget”, a declarat Viorica Dăncilă, joi, la Palatul Victoria.
Bugetul de pensii a fost suplimentat cu peste 850 de milioane de lei, a precizat premierul.
„Am luat în calcul şi ultimele modificări legislative adoptate în Parlament cu privire la recalcularea pensiilor pentru cei care au lucrat în grupele speciale de muncă, astfel încât să fie restabilită echitatea între pensionarii din aceste categorii, indiferent de momentul în care aceştia au ieşit la pensie”, a declarat Dăncilă.
Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, joi, că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va primi, la rectificarea bugetară, o sumă suplimentară de 278 de milioane de lei.
„Prin această rectificare, la ANAF am repartizat o sumă suplimentară de 278 milioane de lei pentru modernizarea sistemului informatic, achiziţia de echipamente pentru personalul vamal şi modernizarea punctelor vamale de la graniţa Uniunii Europene, respectiv pe frontiera cu Republica Moldova, Ucraina şi Serbia”, a declarat Dăncilă, la Palatul Victoria.
Ea a precizat că o altă instituţie care va primi bani la rectificarea bugetară este Ministerul Afacerilor Interne.
„La Ministerul de Interne, am alocat o sumă suplimentară de 366 milioane de lei pentru achiziţia de echipamente şi mijloace de intervenţie şi de mobilitate terestră pentru Jandarmerie şi Poliţie, dar şi pentru asigurarea salariilor pentru aproape 8.000 de noi posturi de agenţi şi subofiţeri”, a spus Dăncilă.
Potrivit premierului, o suplimentare importantă de fonduri va fi făcută pentru Programul „Rabla”, pentru acordarea a încă 30.000 de tichete pentru achiziţia de autoturisme.
„Astfel, vom ajunge la 50.000 de tichete alocate în acest an programului ‘Rabla’, dublu faţă de anul 2017. Totodată, demarăm un program pentru înnoirea aparaturii electrocasnice pentru a încuraja achiziţia de aparate performante cu consum redus de energie”, a arătat Viorica Dăncilă.
Ea a mai spus că au fost asigurate resursele financiare pentru toate schemele de ajutor de stat adoptate de Guvern, destinate populaţiei şi mediului de afaceri.
„Aici a fost repartizată o sumă suplimentară de 250 milioane de lei pentru susţinerea schemei de ajutor de stat privind investiţiile mai mari de 3 milioane euro, pentru programul ‘Investeşte în tine’ privind acordarea de împrumuturi fără dobândă pentru români, dar şi pentru restituirea accizei la motorină pentru transportatori”, a explicat Dăncilă.
Rectificare bugetară: Dăncilă promite bani pentru mai multe programe
Totodată, prim-ministrul a arătat că, la această rectificare, vor fi prevăzute credite de angajament în valoare de 1,8 miliarde lei pentru mai multe programe, printre care Programul ‘Start Up Nation’, sesiunea a doua, care se adresează tinerilor întreprinzători şi prevede o finanţare de 200.000 de lei pentru fiecare proiect de afaceri, şi Programul pentru sprijinirea industriei cinematografice, care va demara la 1 septembrie şi presupune un sprijin de până la 45% din valoarea costurilor de producţie a filmelor realizate în România.
Alte programe vizate sunt: Programul „gROwth – investim în copii”, investim în viitor, prin care va fi acordat un sprijin de 50% din valoarea proiectului pentru construcţia în regim privat a 2.000 de creşe şi grădiniţe, inclusiv grădiniţe olimpice;
Programul „gROwth – investim în locuinţe de serviciu”, prin care va fi acordat un sprijin de 50% din valoarea proiectului pentru construirea de locuinţe de serviciu de către companii pentru proprii angajaţi;
Programul „gROwth – rezidenţe 5 stele”, prin care va fi acordat acelaşi sprijin de 50% din valoarea proiectului pentru construcţia de rezidenţe de lux pentru persoanele vârstnice;
Programul „gROwth – contul de economisire junior”, prin care, la fiecare 1.200 de lei economisiţi de părinţi pentru copii, statul acordă un sprijin anual de 600 de lei, a indicat Viorica Dăncilă.
Ea a vorbit şi despre Programul de investiţii în zonele cu şomaj ridicat, prin care va fi sprijinită dezvoltarea afacerilor în judeţele cu grad scăzut de ocupare.
„Se vor acorda granturi de peste 50% din valoarea investiţiei pentru întreprinzătorii care creează locuri de muncă bine plătite”, a afirmat Dăncilă.
La începutul şedinţei de Guvern de joi, premierul Dăncilă a anunţat că „ordonanţa de rectificare va fi adoptată în a doua jumătate a lunii august” de Executiv.
Există, însă, și zone de unde se taie bani. Printre acestea se numără SRI, SIE, Administrația prezidențială, Ministerul Meidului și Ministerul Tineretului și Sportului.
La capitolul Ordonatori cu rectificarea negativă mai mare de 10 mil. lei se află:
Serviciu Român de Informaţii
Ministerul Dezvoltării
Ministerul Apelor şi Pădurilor
Serviciul de Informaţii Externe
Serviciul de Protecţie şi Pază Serviciul de Telecomunicaţii Speciale
Ministerul Cercetării şi Inovării
Ministerul Energiei
Ministerul Afacerilor Externe
Ministerul Mediului
Ministerul Turismului
Ministerul Tineretului şi Sportului
Administraţia Prezidenţială
Citește și: Traian Băsescu îi cere Vioricăi Dăncilă să plece de la Palatul Victoria!