Data: 12 Ian. 2018, Ora publicării:12:10

S-a dat lege! Ce se întâmplă cu pensiile în 2018 și ce pățesc cei care vor să iasă la pensie!

Anul 2018 se anunță a fi cu multe schimbări în ceea ce privește pensiile. Se pregătește o lege a pensiilor, iar ministrul Muncii a anunțat că unele categorii de pensionari vor beneficia și de creșteri.

Pensia pentru limită de vârstă este principala categorie de pensie acordată în România. Cine poate beneficia, începând cu anul acesta?

Conform legislaţiei în vigoare, românii pot obţine pensia pentru limită de vârstă numai dacă, la data pensionării, au atins vârsta-standard de pensionare şi au efectuat stagiul minim de cotizare prevăzut de Legea pensiilor, scrie avocatnet.ro.

Vârsta-standard de pensionare este, în momentul de faţă, de 65 de ani pentru bărbaţi şi de 63 de ani pentru femei.

În ceea ce priveşte stagiul minim de cotizare, adică vechimea în muncă, acesta este de 15 ani şi pentru femei, şi pentru bărbaţi, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, indiferent de sex.

Atingerea acestor vârste şi stagii de cotizare este făcută treptat, prin eşalonarea prevăzută de Legea pensiilor.

Dacă pentru bărbaţi deja s-a ajuns la cele trei limite de câţiva ani, pentru femei s-a ajuns momentan doar la limita stagiului minim de cotizare, iar la limita stagiului complet de cotizare şi a vârstei standard de pensionare se va ajunge abia în anul 2030.

Ministrul Muncii a anunțat cine va beneficia de creșteri de pensie și când vor avea loc aceste creșteri

Ministrul Muncii, lovitură dură pentru pensionari la început de an. Anunţul este oficial şi a fost făcut de Lia Olguţa Vasilescu. Ce urmează să se întâmple cu creşterea pensiilor.

Aşadar, pensionarii mai au de așteptat până la creșterea pensiei minime. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat că pensia minimă va crește abia în a două luna a verii.

Între timp, între Crăciun și Revelion, pe 28 decembrie mai precis, Guvernul PSD a adoptat o ordonanță care permite cumulul pensiei publice cu pensia specială de serviciu.

Asta deși o interdicție în acest sens fusese adoptată pe 14 decembrie.

Pensia minimă va crește la 640 de lei pe 1 iulie 2018, după spusele Olgutei Vasilescu. De asemenea, o parte din bugetari vor avea salariile scăzute anul acesta

Pensiile cresc în 2018, cum au crescut și anul acesta. Pentru acest an, avem în plan și adoptarea legii pensiilor care a suferit o amânare anul acesta…

Nu scade nicio pensie, dar cei cu pensii speciale vor alege una dintre ele.

Cei care sunt în această situație vor trebuie să opteze pentru o pensie pe care o doresc, probabil pe cea mai mare.

“Punctul de pensie va crește la 1.100 de lei și este prognozat că până în 2020, punctul de pensie să ajungă la 1.775 de lei. Vom reduce automat din deficitul pe care îl avem la sistemul de pensii și asta ne va ajută”, a spus ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu,într-o intervenție TV.

O parte din bugetari vor avea însă salariile scăzute în acest an, potrivit ministrului

„Am spus că la o mică parte din bugetari vor scădea salariile. Sunt, în general, cei cu funcții de conducere, unde oricum salariile sunt foarte mari, pentru că sindicatele au negociat bine.

Oricum, dezechilibrele sunt foarte mari. Era clar că nu putea să continue așa. Abia în 2022, sistemul va fi complet echilibrat și toți vor avea salarii egale pentru muncă egală.

Trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat nu scade salariile. Dar salariile pot scădea, dacă angajatorul vrea să le scadă. Nu au nicio legătură cu transferul contribuțiilor dintr-o parte în altă”, a declarat Olguța Vasilescu.

Pensia minimă crește la 640 lei. Ordonanță adoptată de Guvern prevede și creșterea pensiei minime de la 520 de lei la 640 de lei, dar și a punctului de pensie de la 1.000 de lei la 1.100 de lei, începând cu 1 iulie 2018.

Citește și: Ministrul Muncii aduce veștile sfârșitului de an. Olguța Vasilescu: Pensiile vor crește în 2018. Cine sunt bugetarii care vor avea salarii tăiate

Sursa: Huff.ro
Data publicării: 12 Ian. 2018
Scris de , în Știri
Comentarii
 1. Ina , 12 ianuarie 2018 la 17:21

  Ii tot numiti pensionari pe cei cu pensia minima . Nu sunt pensionari . Nu au lucrat o zi in viata , nu au semnat condica , nu au pontat la pontator , nu au lucrat in ture , ca adevaratii pensionari . Sunt asistati sociali (o mare diferenta ) , si primesc un ajutor de la stat . Acest ajutor de la stat este mai mare ca o pensie a unor adevarati pensionari care au lucrat la viata lor .

 2. stirbat viorel danut , 8 februarie 2018 la 10:27

  REFERITOR LA LEGEA PENSIILOR SANTETI NISTE MINCINOSI.

 3. DRAGNEA VASILE , 8 februarie 2018 la 10:31

  CU LEGEA PENSIILOR SANTETI CEI MAI MARI MINCINOSI. VA BATETI JOC DE BIETI PENSIONARI CARE VA VOTEAZA MEREU ,DAR SPER SA SE TREZEASCA ODATA.

 4. vasile dragnea , 10 februarie 2018 la 11:05

  DE CE VA REZUMATI DOAR LA PENSIILE DE 2000 DE LEI ,CEI CU 700 DE LEI AI CUI SANT?

 5. stefan popa , 25 februarie 2018 la 10:19

  AM LUCRAT IN GRPA-1-30 DE ANI,AM COTIZA 47 ANI LA FODUL DE PENSII; CAND FACETI DREPTATE?

 6. mircea MACICASAN , 10 martie 2018 la 22:03

  CAS angajatul plateste, începând cu 01.04.2001. Pana la această dată s-a plătit de către angajti doar 2%, 3%, 5%, 11,67% pensie suplimentara , procente raportate la salariul de încadrare. NU S-A PLĂTIT DE ANGAJATI DUPA ACORDUL GLOBAL, ORE SUPLIMENTARE, PREMII. NU ESTE CORECT SA FIE LUATE IN CALCUL PT. RECALCULAREA PENSIILOR. CINE CREDETI DVS. CA POT SA COPIEZE, PRACTIC STATE DE PLATA, CUM VOR SOLICITA CASELE DE PENSII ? ESTE O PROSTIE ELECTORALA, CA SI RECALCULAREA DIN 2005 ! NU VA GANDITI CA SUNT MULTE SITUATII UNDE NU SUNT STATE DE PLATA. LUCREZ IN SISTEM , STIU CE SPUN SI POT SA MA PENSIONEZ. DESCHIDETI IAR CUTIA PANDOREI. AVOCATUL POPORULUI VORBESTE TÂMPENII. O SA PLIMBATI PENSIONARII, CARE VOR TRACASA PE CEI CARE MAI DETIN ARHIVE….