Connect with us
Proteste ianuarie 2018: Zeci de mii de oameni protestează în marile orașe! Peste 30.000 de români la proteste

Știri

Proteste ianuarie 2018: Zeci de mii de oameni protestează în marile orașe! Peste 30.000 de români la proteste

Proteste ianuarie 2018. 30.000 de români au ieșit deja în stradă conform jandarmeriei, peste 20.000 sunt în București. Au loc manifestări în Timișoara, Iași, Cluj, Brașov, Sibiu și București. Sunt deja incidente în Piața Universității din București, la protestul „România spune nu corupției. Toți pentru justiție”.

ACTUALIZARE 19:31 Un bărbat a fost dus la Poliţie, după ce jandarmii au găsit asupra lui un pistol care s-a dovedit a fi de jucărie. Bărbatul a fost dus la secţia 4 Poliţie pentru verificări.

Sunt peste 30.000 de oameni în Piața Universității, iar 4.500 de oameni s-au strâns în Timișoara. Și în alte orașe ale țării sunt manifestații de protest, la Iași, Cluj, Brașov, Oradea, Sibiu.

Cu totul, se estimează că la această oră cel puțin 45.000 de oameni cer puterii să renunțe la modificarea legislației anticorupție.

ACTUALIZARE, 19:26 – FRESH24 transmite în exclusivitate pentru Huff.ro din Piața Universității. Vom transmite în timp real tot ce se întamplă la Proteste ianuarie 2018. Circulaţie restricţionată în Piaţa Universităţii, precum şi pe arterele cuprinse între Rosetti – Universitate Colţei- Universitate Calea Victoriei – Universitate Romană – Universitate.

ACTUALIZARE 18.50 Cei prezenţi la protest au pancarte pe care scrie: “Nu acceptam teleormanizarea României”, “PSD ciuma rosie”, “Jos labele de pe justiţie”, “Revoluţia fiscală cea mai mare păcăleală”, “Ne am întors cu toţii în ţară”, “Sunteţi un partid de hoţi, corupţi şi mafioţi”, “Dragnea, păzea, vine Transilvania!”.

Sunt câteva grupuri compacte din Arad, Timişoara, Cluj, cu baner pe care scrie: “Teldrum, cartel mafiot”. Pe un altul scrie “Penalii, slugile lui Dragnea”.

De asemenea, manifestaţii asemănătoare au fost anunţate în acelaşi timp cu protestul din Bucureşti şi în străinătate, la Viena, Bruxelles, Toronto, Zurich, Paris, Roma sau Edingburgh.

Mii de protestatari sunt în Piaţa Universităţii

Protestul, organizat sub sloganul “Toate drumurile duc la Bucureşti. Revoluţia generaţiei noastre”, a început în jurul orei 18.00 în Piaţa Universităţii.

Atât în Piaţa Universităţii, cât şi pe traseu sunt efective mari de jandarmi, inclusiv jandarmii călare. Deocamdată circulaţia se desfăşoară normal, oamenii fiind pe trotuar şi fiind amplasate garduri de către Jandarmerie.

ACTUALIZARE 18.45 Protestatarii din Piaţa Universităţii au pătruns, în jurul orei 18,30, pe carosabil, blocând circulaţia în zonă, după ce au forţat gardurile de protecţie ale Jandarmeriei.

În Pasajul Universităţii au avut loc îmbrânceli între protestatarii care încercau să iasă din pasaj şi jandarmi.

Protestatarii strigă, printre altele, “Justiţie, nu corupţie” şi “Hoţii”.

Citește și Proteste ianuarie 2018: Peste 3.000 de oameni protestează la Cluj; la Timişoara protestatarii au dus “caracatița corupției”

ACTUALIZARE 18.25: Protestatarii au forțat gardurile jandarmilor și au reușit să pătrundă pe carosabil și să blocheze Piața Universității.

Câteva mii de oameni din toată țara și-au anunțat prezența sâmbătă seara în centrul Bucureștiului, la protestul din Piața Universității.

Protestatarii sunt nemulțumiți de modificarea legilor justiției și a codurilor penale, precum și de schimbările fiscale din ultima perioadă.

În urma verificărilor făcute de jandarmi, asupra unei persoane care se îndrepta dinspre Gara de Nord spre centrul Capitalei, au fost găsite o șurubelniță și un pistol, despre care nu se știe deocamdată dacă era real sau nu.

La stația de metrou de la Universitate jandarmii au făcut un cordon și nu mai permit accesul persoanelor în Piața Universității, decât după un control amănunțit.

Jandarmeria organizează filtre lângă Piața Universității, la gurile de metrou, și percheziționează aproape toate persoanele care sosesc.

Potrivit unor persoane aflate la fața locului, s-ar fi găsit un pistol asupra unei persoane. Nu este clar dacă era un pistol real sau de jucărie.

A mai fost găsită și o șurubelniță asupra unei persoane

Protestatarii au început să huiduie jandarmii și s-a creat o îmbulzează în apropierea unei dube a Jandarmeriei în care a fost băgată o persoane, pentru a fi dusă la o secție de poliție.

Acțiunea Jandarmeriei ar avea un scop preventiv, având în vedere că la protest ar participa și membrii unor galerii de fotbal.

În pasajul de la metrou, în Piața Universității, protestatarii s-au îmbrâncit cu jandarmii, pe care îi acuză că îi împiedică să iasă.

Citeşte şi PROTESTE: Primii protestatari au ajuns la Universitate, Jandarmeria monteaza garduri

Protestatarii iau cu asalt Capitala. Mii de oameni se îndreaptă spre Bucureşti pentru a protesta în această seară, în Piaţa Universităţii.

Aceştia vin din Craiova, Timişoara, Cluj, Braşov, Constanţa sau Bacău, iar unii dintre aceştia vin pe jos.

UPDATE 17:15 Mobilizare generală pe rețelele de socializare pentru mitingul din București, de sâmbătă seară.

Și-au anunțat participarea protestatari din toată țara. Clujenii care au pornit pe jos în acel Marș al speranței au ajuns în Capitală după 450 de kilometri parcurș

În drumul lor prin București au oprit pe la sediile PSD și ALDE unde au protestat pentru scurt timp, au depus apoi o coroană de flori la Arcul de Triumf.

Jandarmii au montat garduri în Piața Universității pentru a-i opri pe protestatari în cazul în care ar dori să ocupe bulevardul Magheru, așa cum s-a mai întâmplat.

Pe DN1 se află în aceste momente mii de oameni care vin spre Capitală.

Grupul format din cinci clujeni care a pornit acum 11 zile pe jos în “Marşul Speranţei” a ajuns în Bucureşti, urmând să ajungă în Piaţa Universităţii din Capitală.

Acolo vor protesta faţă de modificările aduse legilor Justiţiei. Clujenilor li s-au alăturat mai mulţi oameni, astfel că grupul numără acum peste 100 de oameni.

Grupul a ajuns vineră seară la Otopeni, iar sâmbătă dimineaţă, la ora 10:00, a plecat spre Bucureşti, urmând să parcurgă următorul traseu:

Primăria Otopeni – Băneasa – Piaţa Presei – Arcul deTriumf – Sediul ALDE – Sediul PSD – Piaţa Victoriei – Piaţa Romană – Piaţa Universităţii. Liderul şi iniţiatorul protestului “Marşul Speranţei”, Sorin Bobiş, a scris pe Facebook că în cele zece zile de când se află pe drum au avut parte de numeroase surprize din partea localnicilor din zonele pe unde au trecut, care le-au oferit mâncare şi cazare, iar unii i-au întâmpinat cu pâine şi sare.

În unele localităţi, au fost organizate proteste de susţinere, în aşteptarea grupului

“Am fost impresionaţi când la intrarea în judeţul Prahova am fost întâmpinaţi de un domn cu pâine şi sare. Am fost conduşi în Sinaia de protestestari din acest oraş, care ne-au aratat mormântul lui Badea Cârţan, loc unde am aprins o lumânare”, a scris Bobiş. Membrii grupului spun că au legat multe prietenii şi că nu au avut parte de incidente pe drum, doar frigul le-a creat mici probleme. În a şasea zi, de exemplu, participanţii au îndurat temperaturi de minus 13 grade Celsius. “Am plecat din Rupea pe un frig crunt, minus 13 grade Celsius. Temperatura a rămas negativă toată ziua, când a fost cel mai cald erau minus 4 grade. Frigul îţi intră până la oase, mai ales din cauză că TIR-urile trec la 50 de centimetri de noi şi antrenează o masă mare de aer”, a mai scris Bobiş.

Iniţiatorul “Marşului Speranţei” este un horticultor în vârstă de 51 de ani din Cluj-Napoca, el fiind prezent şi la Revoluţia din 1989.

La plecarea din Cluj Napoca, acestuia i s-au alăturat unul dintre fiii săi, în vârstă de 18 ani, doi nevăzători şi un cetăţean francez stabilit de mai mulţi ani în ţară, fiind căsătorit cu o româncă.

Înainte de plecare, Sorin Bobiş a spus că a ales această formă de protest pentru a le atrage atenţia în primul rând bucureştenilor, pe care îi invită la protestul de sâmbăta viitoare.

“Dacă noi putem face un efort de a merge 10 – 11 zile pe jos, bucureştenii pot coborî de blocuri în ziua protestului şi să ni se alăture. Aveam 23 de ani când am participat la Revoluţia din 1989, iar acum simt că ce am câştigat atunci s-a pierdut pe drum”, a spus iniţiatorul “Marşului Speranţei”, conform news.ro.

Știri asemănătoare pe tema Proteste ianuarie 2018

VIOLENŢE între protestatari şi jandarmi. Protestatarii au demontat gardurile de protecţie

Proteste ianuarie 2018: Peste 3.000 de oameni protestează la Cluj; la Timişoara protestatarii au dus “caracatița corupției”

Proteste ianuarie 2018: Protestatari din Sibiu, Timișoara sau Suceava au venit cu trenul la București

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top