Rețete de Paști: pască simplă tradițională

13.04.2020
Rețete de Paști: pască simplă tradițională

Sărbătorile de Paști se apropie cu pași repezi, așadar rețetele de Paști sunt căutate.  Cum prepari Pască simplă tradițională?

Rețete de Paști: pască simplă tradițională

Una dintre rețetele tradiționale de Paști pe care gospodinele le pregătesc este pasca tradițională. În rândurile următoare vom afla cum să preparăm pasca simplă tradițională.

Ingrediente:

Aluat

  • 300g făină 000
  • 2 gălbenușuri
  • 50g zahăr
  • 100ml lapte
  • 100g brânză de vaci, grasă, scursă de zer
  • 50g unt cu minim 80% grăsime
  • un praf de sare
  • coajă de lămâie
  • vanilie
  • 20g drojdie (proaspătă sau uscata)

Umplutură

  • 1 ou
  • 2 albușuri
  • 50g unt cu minim 80% grăsime
  • 200g brânză de vaci
  • 100g zahăr tos
  • 50g stafide
  • 50g smântâna grasă
  • 30g făină de orez
  • un praf de sare
  • vanilie
  • coajă de lămâie

Decor

  • 1 ou

Pentru aluat se va încălzi puțin laptele, se adaugă zahăr și drojdie, apoi celelalte ingrediente, făina și se amestecă bine. Făina se adaugă treptat și se frământă pentru a se omogeniza. Aluatul rezultat se lasă la dospit la cald până se dublează ca volum, aproape 30 minute.

Se scoate aluatul pe o suprafață dată cu făină și se împarte în două: o treime pentru bază și două pentru împletitură. Bucata mai mare se va împărți în două bucăți din care se fac cordoane lungi și subțiri care se sucesc. Acestea trebuie să aibă lungimea cât circumferința tăvii.

Partea mai mică se va întinde pe masă cu făcălețul pentru a fi de mărimea formei în care vom pune pasca. Împletitura se pune la marginea formei pentru a forma o coroniță.

Aluatul obtinut se lasă 15 minute la dospit, acoperit cu grijă cu cu ștergar de bucătărie. În acest timp se poate face crema. Se separă gălbenușurile de albușuri, albușurile se bat spumă adăugând un praf de sare și restul ingredientelor, apoi se amestecă separat. Albușurile bătute se vor adăuga treptat și cu grijă restului compoziției. Astfel se va obține umplutura.

Înainte de a umple aluatul se va unge pe margine cu un ou bătut. Apoi se toarnă umplutura în cavitatea formată din aluat.

Se va coace timp de 20 minute la 180 grade Celsius și incă 10-15 minute la 150 grade Celsius.

După coacere se scoate din cuptor și se lasă la răcit în formă. Odată răcită se va scoate din formă și se taie în felii.

Poftă bună!