Connect with us
Caledar ortodox 18 februarie. Unul dintre cei mai mari sfinți este sărbătorit chiar azi

Spiritualitate

Caledar ortodox 18 februarie. Unul dintre cei mai mari sfinți este sărbătorit chiar azi

Conform calendarului ortodox 2021, toți credincioșii îl sărbătoresc la 18 februarie pe Sfântul Ierarh Leon, Episcopul Romei. Marele Sfânt s-a născut într-o familie iubitoare de credință, a fost foarte școlit și a învățat multe despre Dumnezeu de-a lungul timpului, motiv pentru care a decis să-I slujească Lui pentru totdeauna și nu a renunțat niciodată la El.

Caledar ortodox 18 februarie. Sfântul Leon a fost Papă al Romei

Papa Leon I este unul dintre Sfinții Bisericii nedespărțite ai primului mileniu creștin, pe care îi regăsim în Calendarul Ortodox. Acesta este sărbătorit în fiecare an la data de 18 februarie și este mărit pentru bine pe care l-a făcut de-a lungul vieții sale.

Ajungând arhidiacon al Papei Sixt al III-lea, după moartea acestuia, Leon a fost numit Papa al Romei. El a fost recunoscut pentru iubirea lui față de Dumnezeu și a dus o viață fără de păcat.

Sfântul Leon s-a afirmat şi ca apărător al dreptei credinţe împotriva ereziei lui Eutihie şi Dioscor. El a scris multe lucruri în legătură cu credinţa ortodoxă şi i-a confruntat pe ereticii care care vorbeau numai lucruri false despre Dumnezeu. Nu s-a dat niciodată înapoi de la a duce mai departe voia lui Dumnezeu.

Papa Leon I a fost și salvatorul orașului. Astfel după mai multe rugăciuni la Sfinții Petru și Pavel, a salvat Roma de la cucerire. El  a vorbit cu căpetenia hunilor, care dorea să jefuiască și să atace Roma și a reușit să-l convingă să lase Roma în pace. Presupusul cuceritor era și el creștin și a înțeles rugămințile Sfântului Ierarh Leon. După ce i-au apărut în viziune cei doi sfinți, alături de arhiereul Romei, gândul de cucerire a fugit.

Rugăciunea zilei de 18 februarie

Troparul Sfântului Ierarh Leon, Episcopul Romei, glasul al 8-lea:

Îndreptătorule al Ortodoxiei, învăţătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu şi al curăţiei şi luminătorule al lumii, podoaba călugărilor cea de Dumnezeu insuflată Sfinte Părinte Leon, înţelepte, cu învăţăturile tale pe toţi i-ai luminat. Alăută duhovnicească, roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top