Connect with us
Calendar ortodox 1 mai. Sf. Proroc Ieremia; Sf. Cuv. Mc. Eftimie, Ignatie şi Acachie (Harţi)

Spiritualitate

Calendar ortodox 1 mai. Sf. Proroc Ieremia; Sf. Cuv. Mc. Eftimie, Ignatie şi Acachie (Harţi)

Calendar ortodox 1 mai. 1 mai este Ziua Muncii, o zi națională liberă. În calendarul ortodox în această zi este harți și se prăznuiesc mai mulți sfinți printre care Sf. Proroc Ieremia; Sf. Cuv. Mc. Eftimie, Ignatie şi Acachie.

Calendar ortodox 1 mai. Sf. Proroc Ieremia; Sf. Cuv. Mc. Eftimie, Ignatie şi Acachie (Harţi)

Sfântul Prooroc Ieremia este prăznuit în calendarul creștin ortodox pe 1 mai și este o sărbătoare cu dată fixă. Acesta este unul dintre cei mai mari profeți ai Vechiului Testament. A trăit în jurul anului 600 î.Hr., când israeliții au ajuns în robia babilonică de către împăratul Nabucodonosor.

Sfântul Ieremia era un preot a cărui misiune profetica a început la vârsta de 15 ani. În acel moment Domnul a atins gura lui Ieremia cu gura și a spus:

„Iată, am dat cuvintele Mele în gura ta. Iată, te-am pus astăzi peste neamuri, peste împăraţi, ca să dezrădăcinezi, să strici, să risipeşti şi să biciuieşti păcatele cele de moarte şi fărădelegile poporului, şi iarăşi să zideşti şi să propovăduieşti pocăinţa şi întoarcerea spre viaţă” (Vieţile Sfinţilor).

Predica sa vestea poporului despre judecata aspră a lui Dumnezeu și despre nenorocirile ce se vor abate asupra Ierusalimului. Motivul pentru acestea era stadiul avansat de idolatrie în care ajunsese.

În aceste vremuri poporul iudeu deși se închina Dumnezeului adevărat, care îi scosese din Egipt, nu-L slujea cu adevărat. Poporul iudeu era răzvrătit de neamurile cu care s-a amestecat și a deprins obiceiurile acestora. Printre acestea au început să se închine divinităților păgâne.

Iudeii aveau idoli și în jurul Ierusalimului, ci și în interiorul orașului lângă templul ridicat de regele Solomon. În timpul său au domnit 4 regi și anume: Iosia, Ioachim, Iehonia, Sedechia.

Sfântul Ieremia a proorocit despre Patimile Mântuitorului Hristos și mai ales despre sfărâmarea idolilor sau venirea în Egipt a Fecioarei Maria.

A fost ucis cu pietre în timpul refugierii iudeilor în Egipt posterior distrugerii templului.

Greco-catolic
Sf. pf. Ieremia; Sf. Iosif Muncitorul. Harţi

Romano-catolic
Ss. Iosif Muncitorul; Ieremia, profet

1 Comment

1 Comment

  1. VP

    2020-05-01T10:10:12+03:00 at 10:10

    HRISTOS A ÎNVIAT !!!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top