Connect with us
Calendar ortodox 14 aprilie 2021. Povestea Sfântului Pahomie care a viețuit la Mănăstirea Neamț

Spiritualitate

Calendar ortodox 14 aprilie 2021. Povestea Sfântului Pahomie care a viețuit la Mănăstirea Neamț

Calendarul ortodox al zilei de 14 aprilie 2021 îl aduce în fața noastră pe Sfântul Cuvios Pahomie care a viețuit la Mănăstirea Neamț. Acest sfânt s-a născut în jurul anului 1674, în satul Gledin, și a primit la botez numele Petru. A ajuns în Moldova unde a fost primit ca frate la Mănăstirea Neamț.

Cine este Sfântul Pahomie, Sfântul zilei de 14 aprilie

Sfântul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin a fost călugărit la vârsta de 25 de ani, în anul 1697. La aproape 30 de ani a fost numit stareț al Mănăstirii Neamț, după ce moartea părintelui egumen Ioan.

După anul 1704, părintele Pahomie pleacă în Kiev, la Lavra Pecerska, unde îl cunoaște pe Sfântul Dimitrie al Rostovului, căruia îi devine ucenic.

Sfântul Cuvios Pahomie se întoarce la Mănăstirea Neamț în anul 1706 și se hotărăște să aleagă sihăstria într-o pădure lângă Muntele Chiriacul.

Paștele Ortodox 2021

Mai apoi, a fost chemat pentru scaunul episcopal de la Roman unde a stat numai trei ani. S-a întors la Neamț, după care s-a retras din nou lângă Muntele Chiriacu. Pahomie a pornit în pribegie la Kiev, oprindu-se la Lavra Pecerska.

A trecut la cele veșnice pe 14 aprilie în anul 1724.

Canonizarea Sfântului Pahomie

Proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Pahomie, Episcopul Romanului a avut loc în data de 14 aprilie 2007, în localitatea Gledin, din județul Bistrița-Năsăud.

Rugăciune către Sfântul Cuvios Pahomie de la Gledin

O, Sfinte Ierarhe Pahomie, care cu darul lui Dumnezeu din tineretile tale ai ales calea cea sfanta a desavarsirii, iar Preabunul si Milostivul Dumnezeu a binevoit sa te cinsteasca pe pamant si in cer, plecand genunchii nostri, te rugam: auzi-ne si pe noi, nevrednicii si pacatosii, care indraznim sa venim cu toata evlavia si smerenia catre tine, ca sa te rogi Preainduratului Dumnezeu, ca si noua sa ne ajute cu mila si cu indurarile Sale si, prin rugaciunile tale, sa mergem pe calea cea sfanta a poruncilor Lui si din toata inima sa ne silim a lucra cele bune spre folosul sufletelor noastre.

Calendar ortodox aprilie 2021

Fie ca, prin sfintele tale rugaciuni, sa dobandim iertare pentru pacatele, faradelegile si neputintele noastre, ca sa-ti multumim dupa vrednicie si sa ne inchinam cu inima curata Celui ce te-a preamarit in ceruri, Dumnezeu, Cel in Treime laudat: Tatal, Fiul si Sfantul Duh, in vecii vecilor. Amin.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top