Connect with us
Calendar ortodox 16 mai 2020. Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit; Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei

Spiritualitate

Calendar ortodox 16 mai 2020. Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit; Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei

Calendar ortodox 16 mai 2020. Astăzi creștinii ortodocși prăznuiesc mai mulți sfinți și anume: Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit; Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei. Află mai multe detalii despre viața și aportul lor la credința creștină ortodocsă în rândurile de mai jos.

Calendar ortodox 16 mai 2020. Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit; Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei

Sfântul Teodor cel Sfințit s-a născut și a crescut în credința păgână din Tebaida de Sus, Egipt. A fost ucenicul Sfântului Pahomie cel Mare care a fost prăznuit ieri, pe 15 mai. Odată ce a împlinit 14 ani va părăsi casa părinților pentru a merge la mănăstirea Sfântului Pahomie.

Ceva mai târziu se va călugări și mama și fratele său. După ce a murit Sfântul Pahomie, obștea bisericească l-a ridicat drept stareț al tuturor sfintelor mănăstiri întemeiate de fostul stareț. Sfântul Teodor cel Sfințit a decedat pe 16 mai 367.

Sfântul Cuvios Sila s-a născut în 1697 în ținutul Botoșanilor. Părinții săi erau creștini ortodocși, Ion și Ioana. La o vârstă fragedă a intrat ca frate începător la Schitul Orășeni, iar la 17 ani s-a dus la Sihăstria Putnei. Aici a fost primit și călugărit de starețul Teodosie. După ce starețul Dosoftei a trecut la cele veșnice, a fost hirotonit diacon și preot, iar în puțin timp a fost tuns în schima mare.

Sfântul Cuvios Paisie s-a născut în anul 1701 și a intrat și el de tânăr într-o mănăstire. Datorită vredniciei sale a fost hirotonit diacon, apoi preot și egumen la Mănăstirea Sfântul Ilie. Apoi a trecut la Mănăstirea Râșca, Schitul Sihăstria Putnei. Deși nu a ajuns stareț al Sihăstriei, era un rugător înfocat, îi ajuta pe ceilalți.

Sfântul Cuvios Natan s-a născut în anul 1717 și era originar din Pașcani. Mai întâi a fost viețuitor și eclesiarh la Mănăstirea Putna. Aici a fost întâi hirotonit diacon, apoi preot. Dorinf mai multă liniște pentru rugăciune, s-a mutat la Sihăstria Putnei.

Greco – catolic:

Sf. cuv. Teodor cel Sfințit. [Sf. Ioan Nepomuk; Fer. Vladimir Ghika].

Romano – catolic:

Ss. Ioan Nepomuk, pr. m.; Alois Orione, pr.; Simon Stok, pr.; Fer. Adam, abate

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top