Connect with us
Calendar ortodox 19 iunie. Sfântul Apostol Iuda, ruda Domnului

Spiritualitate

Calendar ortodox 19 iunie. Sfântul Apostol Iuda, ruda Domnului

La 19 iunie, credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Iuda, ruda Domnului. Această zi este marcată cu cruce neagră în calendar, fiind rememorat unul dintre cei 12 Apostoli ai Mântuitorului. De asemenea, el este unul dintre frații lui Iisus Hristos, numărându-se printre fiii dreptului Iosif  pe care ii avusese din căsătoria anterioară cu Salomeea.

Calendar ortodox 19 iunie. Sfântul Apostol Iuda, ruda Domnului

Sfântul Iuda s-a născut în Nazaretul Galileii, din tatăl său, Iosif teslarul și mama sa, Salomeea. El este diferit de Iuda Iscarioteanul, care l-a vândut pe Mântuitor pentru 30 arginţi şi l-a indicat gărzilor sărutându-l pe obraz. Prin fapta sa, Iscarioteanul şi-a pierdut locul din rândul apostolilor, sfârşind cuprins de remuşcări spânzurat de un copac.

Și Apostolul Iuda i-ar fi greșit lui Iisus, pentru că nu l-a recunoscut drept frate și nu i-a împărtășit iubirea meritată. În final, situația s-a rezolvat și Iuda este menționat acum drept unul dintre Apostoli. După înălţarea Domnului, Sfântul Apostol Iuda a propovăduit în mai multe ţări, propovăduind pe Hristos, botezând şi încredinţând popoarele și îndreptându-le către mântuire. A îndurat multe osteneli și suferințe pentru a duce mai departe Cuvântul lui Dumnezeu.

Rugăciune închinată Dumnezeiescului Iuda

Sfinte apostol Iuda Tadeu, eu, (se spune numele) , mă încredinţez îngrijirii tale. Roagă-te pentru mine; ajută-mă să-mi amintesc că nu sunt singur în strădaniile mele. Te rog, fii alături de mine şi roagă-l pe Dumnezeu să-mi trimită speranţă în mâhnire, curaj în frică şi vindecare în timpul tuturor încercărilor. Te rog, cere-I Domnului nostru iubitor să-mi dea harul să accept orice îmi oferă viaţa şi să-mi susţină credinţa în puterea Sa vindecătoare.

Iţi mulţumesc, Sfinte Iuda Tadeu, pentru speranţa pe care o dai tuturor celor care cred şi ajută-mă, te rog, să ofer şi altora acest dar al speranţei. După voia lui Dumnezeu, Amin.

Troparul Apostolului Iuda

Al lui Cristos frate şi mucenic tare, ştiindu-te pe tine, Sfinte Iuda, cu sfinţenie te lăudăm pe tine, cel ce ai călcat înşelăciunea şi credinţa ai păzit. Pentru aceasta astăzi preasfântă pomenirea ta prăznuind, dezlegare de păcate cu rugăciunile tale luăm.

 

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top