Connect with us
Calendar ortodox 2 mai 2020. Sfântul Atanasie cel Mare

Spiritualitate

Calendar ortodox 2 mai 2020. Sfântul Atanasie cel Mare

Calendar ortodox 2 mai 2020. Biserica ortodoxă prăznuiește astăzi pe Sfântul Atanasie cel Mare care a mai fost pomenit în calendarul ortodox și în ianuarie. Pe 2 mai se sărbătorește Aducerea moaștelor sale în Constantinopol. Află cine a fost acesta!

Calendar ortodox 2 mai 2020. Sfântul Atanasie cel Mare

Sfântul Atanasie cel Mare a mai fost prăznuit și în data de 18 ianuarie. Acesta a fost unul dintre cei mai mari episcopi ai Bisericii creștine din Alexandria în secolul al IV-lea.

Calendar ortodox 2 mai. Acesta a fost născut în Alexandria în anul 295 sau 296 și a fost educat în materii clasice și teologice. La doar 24 ani a fost hirotonit diacon de către episcopul cetății, Alexandru. Acesta l-a făcut și secretar al cetății.

În calitate de secretar al cetății l-a însoțit pe patriarh la Sinodul de la Niceea, în anul 325. Aici va juca un rol important în combaterea arianismului și mai ales în condamnarea lui Arie.

Va fi ales episcop al Alexandriei imediat după moartea Sfântului Alexandru în 8 iunie 328. A fost episcop până în 373, perioadă în care a suferit 5 exiluri. Acestea nu l-au oprit din a-și desfășura activitatea teologică, ceea ce implica o puternică politică bisericească antiariană.

Lucrările sale au drept obiect lupta pentru a apăra credința niceeană. El analizează în mod critic argumentele exegetice și dialectice ale oponenților lui. Apoi le-a dovedit că sunt netemeinice. Folosindu-se de vastele sale cunoștințe teologice, scripturistice, filosofice a reușit să pună pe temelii solide religia creștină ortodoxă.

Acesta a murit la 2 mai 373, la nu mai puțin de 45 ani de episcopat. De asemenea, a fost primul episcop nemartir care a primit statusul de sfânt.

Tot în data de 2 mai se mai pomenesc următorii oameni:

  • Sfinții Mucenici Esper și Zoe, fiii lor Chiriac și Teodul
  • Cuviosul Iordan

Greco-catolic: Aducerea la Constantinopol a moaștelor Sf. Atanasie cel Mare

Romano-catolic: Ss. Atanasie, ep. înv. **; Antonin din Florenţa, ep.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top