Connect with us
Calendar ortodox 20 mai 2021. La mulți ani de Sfânta Lidia

Spiritualitate

Calendar ortodox 20 mai 2021. La mulți ani de Sfânta Lidia

Calendar ortodox din 20 mai 2021 îi aduce în atenția noastră pe Sfânta Lidia și pe Sfântul Mucenic Talaleu. Sfânta Lidia este cunoscută ca fiind prima creștină din Europa. Despre Sfântul Mucenic Talaleu se știe că a fost medic și a vindecat bolnavii fără să ceară nimic în schimb. Acest Sfânt este invocat în rugăciunile de la Sfântul Maslu și în cele de la sfințirea apei.

La mulți ani de Sfânta Lidia

Pe 20 mai Biserica Ortodoxă o cinstește pe Sfânta Lidia din Filipi. Cele care poartă acest nume sfânt își sărbătoresc astăzi onomastica. Dacă te numești Lidia, sau ai printre cunoscuți o persoană care se numește așa, află aici cine a fost Sfânta Lidia.

Cine a fost Sfânta Lidia din Filipi. Sfânta Lidia a fost o vânzătoare de porfiră, din cetatea Tiatirelor, care a crezut în Hristos și a mărturisit că vrea să devină creștină. Conform Sfintei Scripturi „Acesteia Dumnezeu i-a deschis inima ca să ia aminte la cele grăite de Pavel” (Faptele Apostolilor 16, 14). Sfânta Lidia a primit botezul de la Sfântul Apostol Pavel, iar în casa ei s-a format prima comunitate creștină europeană.

Sfântul Mucenic Talaleu, în Calendarul ortodox din 20 mai 2021

Moaștele Sfântului Talaleu sunt depuse în biserica Sfântul Agatonicu din Constantinopol. Așa cum am precizat anterior, Sfântul Talaleu este invocat atât în rugăciunile de la Sfântul Maslu, cât și în cele de la sfințirea apei.

Citește și Calendar ortodox mai 2021

Troparul Sfântului Mucenic Talaleu

Mucenicul Tău, Doamne Talaleu, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca având puterea Ta pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioasele îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Alți Sfinți pomeniți pe 20 mai

Tot pe 20 mai mai sunt pomeniți Sfântul Mucenic Ascla, Sfinții Cuvioși Nichita Ioan și Iosif, ctitorii Mănăstirii Hios, Sfântul Cuvios Marcu Pustnicul și Sfântul Cuvios Talasie.

Aprindeți o lumânare în cinstea acestor Sfinți care au propovăduit credința creștină.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top