Connect with us
Calendar ortodox 28 mai 2020. Înălțarea Domnului

Spiritualitate

Calendar ortodox 28 mai 2020. Înălțarea Domnului

Calendar ortodox 28 mai 2020. Pe data de 28 mai 2020 creștinii ortodocși prăznuiesc Înălțarea Domnului, una dintre cele mai importante sărbători ale creștinilor. Această sărbătoare creștină este prăznuită la fix 40 zile de la Învierea Domnului. Află mai multe despre această sărbătoare în rândurile de mai jos.

Calendar ortodox 28 mai 2020. Înălțarea Domnului

Biserica Ortodoxă sărbătorește Înălțarea Domnului în fiecare an la 40 zile de la sărbătoarea Paștelor. În acest an, această sărbătoare a picat pe 28 mai.

În anii 1999 și 2001 la întrunirile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a decis ca în aceeași zi să fie consacrată ca Zi a Eroilor și sărbătoare națională bisericească.

În acest fel, în toate bisericile, mănăstirile și catedralele ortodoxe din țară și străinătate se va face pomenirea eroilor români căzuți pe câmpurile de luptă pentru credință, conform crestinortodox.ro.

Această sărbătoare mai este numită și Ispas datorită unui cioban care ar fi văzut Înălțarea Domnului din spatele unor tufișuri. În această zi, creștinii se salută unul pe celălalt cu „Hristos S-a înălţat!” şi „Adevărat S-a înălţat!“.

În această zi Hristos S-a ridicat la ceruri de pe Muntele Măslinilor în fața Apostolilor. La această minune au luat parte și doi îngeri. Aceștia le-au vorbit apostolilor despre cea de-a doua venire a lui Hristos și le-a cerut să nu fie triști pentru despărțirea de Hristos.

În lucrarea „Despre sărbătoarea Paştilor” scrisă de Eusebiu din Cezareea se menționează pentru prima oară această sărbătoare. Din scrierile acestuia se deduce faptul că această sărbătoare se ține în aceeași zi cu Rusaliile, la 50 zile de la Înviere.

Abia la final de secol al IV-lea, această sărbătoare și-a modificat data. De atunci până în prezent, data nu a mai fost schimbată. Luca evanghelistul a spus că Hristos i-a luat pe ucenicii Săi, i-a dus spre Betania şi acolo Şi-a ridicat mâinile, i-a binecuvântat şi pe când îi binecuvânta, S-a depărtat de ei şi S-a înălţat la cer (Luca 24,50-51).

Greco – catolic:

ÎNĂLȚAREA DOMNULUI ȘI DUMNEZEULUI NOSTRU ISUS HRISTOS. Sf. ep. m. Eutichie. EvU EvÎ 3; Ap Fap 1,1-12; Ev Lc 24,36-53. Ziua Eroilor Neamului.

Romano – catolic:

Sf. Gherman, ep.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top