Connect with us
Calendar ortodox 8 mai 2020. Sfântul Apostol și Evanghelist loan

Spiritualitate

Calendar ortodox 8 mai 2020. Sfântul Apostol și Evanghelist loan

Calendar ortodox 8 mai 2020. Astăzi creștinii ortodocși prăznuiesc pe Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan. Acest Sfânt este sărbătorit pe mai multe date, atât pe 26 septembrie, cât și pe 8 mai. În septembrie a trecut la cele veșnice, iar în mai a avut loc minunea de la mormântul său.

Calendar ortodox 8 mai 2020. Sfântul Apostol și Evanghelist loan

Sfântul Ioan era fiul lui Zevedei și al Salomeei. Era de profesie pescar și s-a născut în Betsaida. El era cel mai tânăr dintre cei 12 Apostoli, dar și cel mai apropiat de Iisus Hristos. În Evanghelia sa, el se autodeclara „ucenicul pe care îl iubea Iisus” (Ioan, 21:20).

În timpul Cinei cele de Taină el și-a rezemat pe pieptul Domnului capul și așa a fost împărtășit. Tot el este ucenicul căruia Domnul, atunci când era răstignit pe cruce, i-a încredințat-o pe Fecioara Maria. După ce a înviat Iisus, Ioan este primul apostol care a verificat mormântul care era gol.

După ce Maica Domnului a murit, Ioan a mers în Efes, în Asia pentru a propovădui credința lui în Iisus. Domitian împăratul l-a surghiunit pe „Apostolul dragostei” în insula Patmos unde a trăit pentru o vreme îndelungată. Tot aici a scris și Evanghelia sa, dar și cele 3 Epistole și cartea Apocalipsei.

În tradiția Bisericii se spune că Sfântul Apostol Ioan avea peste 100 de ani când a luat cu sine 7 ucenici pe care i-a rugat să îi sape o groapă în formă de cruce în afara cetății Efesului. Apoi s-a întins în groapa aceea în formă de cruce și le-a poruncit să îl acopere cu pământ.

După ceva timp credincioșii au deschis mormântul Lui și nu au mai găsit acolo niciun trup. În ziua de 8 mai, în fiecare an, din mormânt se ridică o pulbere pe care locuitorii o numesc mană și care vindecă persoanele bolnave.

În această zi se mai pomenesc:

  • Sfântul Arsenie cel Mare
  • Cuviosul Mil
  • Sfântul Proroc Isaia

Greco – catolic:

Sf. ap. și ev. Ioan; Sf. cuv. Arsenie cel Mare. [Fericitul Ieremia Valahul].

Romano – catolic:

FER. IEREMIA VALAHUL, călug.; Sf. Victor, m.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top