Spiritualitate

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul – Tradiții de Sânziene

În fiecare an, la data de 24 iunie, românii creștini sărbătoresc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul a fost premergătoare Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos. Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, ca fiu al preotului Zaharia și al Elisabetei. Îngerul Gavriil a fost cel care a vestit nașterea Sfântului Ioan Botezătorul lui Zaharia. Acesta nu a crezut cele spuse de înger și din această cauză a rămas mut până la nașterea fiului său.

Sfântul Ioan Botezătorul a dus o viață de nevoință, s-a retras în pustie până la momentul în care i s-a poruncit să meargă să predice, să pregătească norodul pentru venirea Fiului Omului.

Tot astăzi se sărbătorește și ziua Sânzienelor sau Drăgaica. Aceasta este o sărbătoare din popor, iar tradiția spune că cine nu o respectă va avea parte de mari necazuri pe tot parcursul anului. Astăzi nu se muncește în gospodărie sau la câmp, iar în această noapte cerurile se deschid și atât duhurile bune cât și cele rele cutreieră pământul.

În multe zone din țară se aprind focuri mari pe dealuri și se înconjoară casele cu făclii aprinse pentru a alunga spiritele rele. Roua acestei dimineți are puteri vindecătoare, conform tradiției, iar fetele se scaldă în ea pentru a avea noroc. Această rouă se strânge într-o pânză albă, iar acasă se varsă într-o oală nouă. Pe tot parcursul anului, cine se spală cu această rouă se vindecă de orice boală.

Tradiții și obiceiuri de Sânziene

În fiecare an, la data de 24 iunie, creștinii români sărbătoresc ziua de Sânziene sau Drăgaica. Iată care sunt cele mai populare tradiții și obiceiuri din această zi!

În fiecare an, la data de 24 iunie, creștinii români sărbătoresc ziua de Sânziene sau Drăgaica. Iată care sunt cele mai populare tradiții și obiceiuri din această zi!

Sărbătoare pe 24 iunie. Sânzienele! Încă din cele mai vechi timpurii oameni considerau că noaptea dinaintea acestei sărbători este o noapte magică, când forțele binelui, dar și cele ale răului ating apogeul. Aceasta este sărbătoarea iubirii și a fertilității, iar la originea sa stă un cult roman pentru zeița Diana. Tocmai de aici și numele de Sânziană (Sancta Diana).

Conform credinței populare, în noapte din 23 spre 24 cerurile se deschid, iar Sânzienele se coboară pe Pământ. Legenda spune că acestea sunt ființe extraordinar de frumoase ce se coboară din cer și dansează peste câmpii și păduri. Prin acest dans ele oferă plantelor puteri vindecătoare. De aceea ziua de 24 iunie este ziua în care se culeg plantele de leac și se pun la uscat, conform stiritv.ro.

În unele zone oamenii cred că Sânzienele au puterea de a vindeca bolnavii, de a ajuta femeile să rămână însărcinate și de a da rod holdelor. Cei care nu țin această sărbătoare supără frumoasele ființe mitologice și vor suferi predepse groaznice. În ziua de Sânziene fetele de la țară culeg flori și împletesc din ele coronițe, pe care le aruncă peste casă. Dacă acestea se agață de horn înseamnă că în acea gospodărie va avea loc o nuntă cât de curând.

Tot în ziua de 24 iunie se alege Drăgaica. Dintr-un grup de 7 fete se alege cea mai cuminte și mai frumoasă. Fata este împodobită cu spice de grâu, iar toate celelalte 6 se îmbracă în alb și pornesc prin sat. La răscruce de drumuri ele dansează și cântă. În anumite zone ale țării oamenii numesc această zi și Amuțitul Cucului. Dacă pasărea se oprește din cântat înainte de 24 iunie, însemană că vara va fi una grea și secetoasă.

Share
Scris de
Adrian Vrauko

Acest site foloseste cookies.

Read More