Connect with us
Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică! Ce să nu faci în această zi de mare sărbătoare

Spiritualitate

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică! Ce să nu faci în această zi de mare sărbătoare

În fiecare an, pe 8 septembrie, creștinii ortodocși și cei catolici sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului, cunoscută ca Sfânta Maria Mică. Este o sărbătoare marcată cu roșu în Calendarul Ortodox Român. Este prima mare sărbătoare din noul an bisericesc care a început pe 1 septembrie. Sărbătoarea de Sfânta Maria Mică anunță începutul unor activități specifice toamnei, cum este culesul viei, al nucilor, și semănatul grâului.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică! Ce să nu faci în această zi de mare sărbătoare

Sfânta Maria Mică, sau Nașterea Maicii Domnului este prima mare mare sărbătoare din noul an bisericesc care a început pe 1 septembrie. Această sărbătoare marchează hotarul astronomic dintre vară și toamnă. Totodată, anunțul începutul activităților specifice toamnei, de la bătutul nucilor, culesul viei și până la semănatul grâului.

Din bătrâni se știe că înainte de marea sărbătoare toate femeile trebuie să se pregătească citind rugăciuni către Maica Domnului cu multă evlavie.Tradiția populară spune că în ziua de 8 septembrie nu se fac treburi gospodărești, nu se spală rufe, nu se face curățenie în casă sau în curte, pentru că aceste activități atrag răul asupra familiei.

De Sfânta Maria Mică, femeile care își doresc să rămână însărcinate, se roagă Maicii Domnului pentru a le ajuta, la fel și cele care urmează să nască. Drept răsplată pentru rugăciunile lor, Maica Domnului le ajută să aibă o sarcină ușoară.

De asemenea, tradiția spune că și cei care vor să se căsătorească, trebuie să se roage în această zi, ca Maica Domnului să le îndrepte pașii spre perechea lor.

În ziua de Sfânta Maria Mică, credincioșii aprind candele la icoana Fecioarei Maria. Este ziua în care se dau se pomană pentru morți, fructele toamnei.

Ce se face de Sfânta Maria Mică, în noaptea de 7 spre 8 septembrie

În tradiția populară, se spune că, în noaptea de dinainte de Sfânta Maria Mică, Maica Domnului vine pe pământ. Fecioara îndeplinește atunci dorințele creștinilor.

Așadar, la miezul nopții e bine să aprinzi o lumânare sfințită la Biserică. Stând în genunchi, spune rugăciunea Maicii Domnului, concentrându-te pe dorința ta. Atenție! Sfânt Fecioară îndeplinește doar dorințele bune, spuse cu suflet curat!

„Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu.
Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele.

În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te impor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (se spune dorința).

Te impor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele tale.”

Se spune rugăciunea Tatăl Nostru, iar apoi:

„Bucură-te Marie, cea plină de Dar, Domnul este cu Tine! Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecului tău care a născut pe Mântuitorul sufletelor noastre Iisus Hristos.

Sfântă Marie, Maica de Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoșii acum și în ceasul morții noastre. Amin”

Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea în biserică (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august) sunt cele patru mari sărbători creştine închinate Sfintei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu.

La 8 septembrie, multe biserici și mănăstiri din țara noastră își sărbătoresc hramul Sfintei Marii. Credincioșii merg la biserică, participă la slujbe, aduc bucate pe care le dau de pomană, și aprind lumânări la morminte.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top