Știri
Înălţarea Domnului 2018 : Sute de pelerini participă la hramul Mănăstirii Neamţ
Sute de credincioşi participă, joi, de Înălţarea Domnului 2018, la hramul Mănăstirii Neamţ, cel mai vechi lăcaş de cult din zona Moldovei.
Slujba este oficiată de mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan.
Sunt prezenţi toţi membrii sinodului mitropolitan şi, conform tradiţiei, participă şi corul Seminarului „Veniamin Costachi” al Mănăstirii Neamţ.
După slujba oficiată în faţa agheazmatarului, a avut loc o procesiune în interiorul bisericii, cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.
La finalul slujbei vor fi pomeniţi şi eroii neamului.
Mănăstirea Neamţ se află la circa 12 kilometri de oraşul Târgu Neamţ, iar primul document scris care s-a păstrat datează din 7 ianuarie 1407, din vremea lui Alexandru cel Bun.
Documentul a fost dat de Vlădică Iosif, rudă apropiata a lui Petru Muşat, ajuns primul mitropolit al Moldovei. Acest act arată, potrivit site-ului mănăstirii, că, la data respectivă, aşezarea monahală era înzestrată cu două sate dăruite de către Petru Muşat.
Printre obiectele de valoare ale mănăstirii se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care a fost dăruită de împăratul bizantin Ioan al VIII-lea Paleologul domnitorului moldovean Alexandru cel Bun, în anul 1429.
În interiorul mănăstirii se află şi rămăşiţele pământeşti ale Sfântului Necunoscut, descoperite la 24 mai 1986.
Citește și : ÎNĂLȚAREA DOMNULUI – Tradiții și superstitii
Patriarhia: Slujbe de pomenire a eroilor în toate lăcaşele de cult, joi, la Înălţarea Domnului 2018 şi Ziua Eroilor
O serie de slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc vor fi oficiate, joi, după Sfânta Liturghie la sărbătoarea Înălţării Domnului şi Ziua Eroilor, în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troiţele şi monumentele închinate acestora din ţară şi străinătate.
Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei Române transmis miercuri AGERPRES, în aceeaşi zi, de la ora 12,00, clopotele bisericilor ortodoxe vor fi trase în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.
În plan bisericesc, pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920 şi a continuat până la instaurarea regimului comunist în 30 decembrie 1947. După căderea regimului comunist, această tradiţie a fost consfinţită prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001.
Prin Legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, sărbătoarea Înălţării Domnului Iisus Hristos a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.