Doliu în lumea filmului. A murit marele actor George Paul Avram din “Toate pânzele sus”

16.07.2020

Este doliu în lumea teatrului și a filmului românesc. George Paul Avram a murit, anunțul fiind chiar de soția marelui actor din “Toate pânzele sus”, care a interpretat rolul lui Haralamb. Rudele, apropiații și foștii colegi de breaslă au aprins câte o lumânare și s-au rugat pentru sufletul regretatului actor care a pierdut lupta cu viața la 80 de ani.

Doliu în lumea filmului. A murit marele actor George Paul Avram din “Toate pânzele sus”

Actorul George Paul Avram, cunoscut publicului larg pentru rolul marinarului Haralamb din „Toate pânzele sus” a murit azi, la vârsta de 80 de ani. Surse din cadrul Teatrului Național București au declarat pentru Gândul.ro că moartea actorului a fost confirmată de soția acestuia, care locuiește în Canada.

La scurt timp după ce s-a aflat despre plecarea de pe această lume a lui George Paul Avram, pe rețelele de socializare au început să apară mesaje emoționante, prin care cei care l-au cunoscut i-au adus un ultim omagiu unuia dintre cei mai mari actori ai țării noastre. Florin Ghioca a vorbit și despre cei 18 ani de exil ai regretatului actor, care a înregistrat în toți anii săi de activitate o biografie artistică impresionantă.

“Haralamb a ridicat toate pânzele sus și, după 80 de ani printre noi s-a dus pe oceanul fără sfârșit. A fost actor al Teatrului Național din București, până în ziua în care a decis să părăsească țara, în 1987, persecutat de comuniști. S-a întors în 2005 și a fost repus în toate drepturile care i se cuvin ca cetățean român. Ultimul său rol a fost în 2007, în… «Restul e tăcere»… ” este mesajul scris de  jurnalistul Florin Ghioca pe contul său oficial de Facebook.

George Paul Avram a fugit în Germania în anul 1987, din cauza presiunilor la care a fost supus de unul dintre directorii Ministerului Culturii. A revenit în țară în 2005.

Actorul a jucat peste 50 de roluri în cele mai importante piese montate la Teatrul Național din București și a avut și apariții-cheie în producții cinematografice.