Connect with us
Ajunul Crăciunului pică pe 24 decembrie. Este ziua de dinainte de sărbătoarea Nașterii Domnului și este o zi în care se ține post.

Stil

Ajunul Crăciunului. Ce să NU faci pe 24 decembrie 2019 ca să îți meargă bine – Tradiții și obiceiuri

Ajunul Crăciunului este celebrat pe 24 decembrie. Este ziua care predece Sărbătoarea Nașterii Domnului și este una plină de semnificații și obiceiuri, dar și o zi de post.

Una dintre ele este legată de Moș Ajun. Despre el se spune că a fost baciul aflat în slujba lui Moș Crăciun, stăpânul staulului unde Maica Domnului l-a născut pe lisus Hristos. De asemenea, astăzi e sărbătorită și Sfânta Muceniță Eugenia.

Ziua de Ajun de Crăciun este legată de mai multe obiceiuri populare.

Obiceiuri de Ajunul Crăciunului

Aluatul frământat în noaptea de Crăciun e bun de deochi pentru vite. Se crede că la miezul nopții, înspre Crăciun, apa se preface în vin, iar dobitoacele vorbesc.

La cele trei sărbători mari – Crăciun, Paște și Rusalii –  e bine să te speli cu apa în care au fost puși bani de argint și vei fi bănos.

Dacă visezi grâu verde în postul Crăciunului e semn bun că anul care vine are să fie mănos în toate. În Ajunul Crăciunului se leagă pomii cu paie, pentru că acești pomi să lege rod bogat.

Pe 24 decembrie  se dă copiilor să mănânce bostan, că să fie grași peste an.

În anumite sate din Transilvania se pune, în Ajunul Crăciunului, pe un scaun, în tinda casei, fân și pe el un colac și în jurul colacului un număr de coci corespunzător numărului de animale din gospodărie. Colacii se dădeau la animale împreună cu fânul ca să se înmulțească și să fie „an bun”.

În Ajunul Crăciunului, în unele părți se umblă de către dascăli tineri bisericești cu icoană pe care este zugrăvita nașterea lui Iisus Hristos. Intrând în casă, icoană este ținută la piept de către dascăli cântând troparul Nașterii Mântuitorului.

Ce să nu faci în Ajunul Crăciunului

Apicultorii nu dau nimic din casă, ca albinelor să le meargă bine, și să nu părăsească stupul pe vremea roitului. Nu e bine că în Ajunul Crăciunului să fie pus pe masă mai întâi rachiul, pentru ca nu el are întâietate în această seară, ci bucățele.

Pe 24 decembrie, nu e bine să te bați, nici măcar în glumă, cu cineva, căci faci bube peste an.

O superstiție ne învață că în noaptea de Crăciun nu trebuie să deschidem ușa nimănui pentru că ne va zbura norocul din casă.

Rugăciune în Ajun de Crăciun

„Tată, îți mulțumesc pentru familia mea. Nu ne este întotdeauna ușor în viață, însă știm că Tu întotdeauna ești cu noi. Așa cum spune Cuvântul Tău, niciodată nu ne lași și nu ne părăsești. Îți mulțumesc pentru dragostea care ne leagă împreună și că întotdeauna ne porți de grijă în nevoile noastre. Te rog să ne unești și mai mult în anul care vine. Te iubim și dorim ca timpul de sărbătoare să fie o zi memorabilă. În numele lui Iisus, Amin.”

1 Comment

1 Comment

  1. Tamas

    24 decembrie 2016 at 5:46

    Rugaciunea asta e un pic spre stilul penticostal de a te ruga…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top