Stil
Care este cauza deciziilor tale irationale
Ni se intampla destul de des sa luam anumite decizii irationale, pe care le regretam mai tarziu sau carora nu le putem gasi o explicatie plauzibila.
Oamenii de stiinta au reusit sa demonstreze legatura dintre actul decizional al oamenilor si matematica. Astfel s-a demonstrat ca cele mai irationale alegeri pot fi explicate de teoriile mecanicii cuantice.
Teoria dezvoltata de oamenii de stiinta sustine ca toate alegerile pe care le luam coexista in acelasi timp, asta pana in momentul in care luam o decizie si celelalte posibilitati dispar.
Zheng Joyce Wang, cercetator in cadrul Universitatii din Ohio, sustine ca teoria cuantica permite tuturor oamenilor sa isi imagineze fiecare optiune posibila pana in momentul deciziei. Stiintific vorbind, trecerea de la particulele subatomice la deciziile luate cu discernamant este una mare. Astfel, se demonsteaza faptul ca prezentul nesigur, specific in fizica cuantica, se potriveste cu cel din mintile oamenilor.
CITESTE SI: AFIRMATIA CARE A CONTRARIAT LUMEA MEDICALA. CE SPUNEA FREUD DESPRE INTERPRETAREA VISELOR
Cercetatoarea Zheng, a declarat ca „Sunt atat de multe lucruri paradoxale in intreg domeniul cunoasterii, cu atat mai mult in cel de luare a deciziilor. Atunci cand apare ceva ce nu coincide cu teoriile clasice, alegem sa il catalogam ca fiind irational. Cu toate acestea, din perspectiva cunoasterii cuantice, anumite descoperiri nu sunt deloc irationale. Din potriva, ele sunt consecvente cu teoria cuantica, dar si cu intreg comportamentul uman”.
Din acest motiv decizile pe care le luam cu privire la momentul in care decidem sa cinam sau atunci cand decidem ce vom face maine nu sunt ciudate, ci mai degraba naturale. Cercetatoarea este de parere ca ambiguitatea mintala, cauza cunoasterii cuantice, inseamnă sentimente combinate.
Cunoasterea cuantica are loc atunci cand, spre exemplu, te gandesti cu cine vrei sa iti petreci timpul liber sau atunci cand iti spui intrebari existentiale de genul ,,Cum stau cu stima de sine?”, ,,Sunt un om fericit?”.
Chiar daca cunoasterea cuantica reprezinta un domeniu de analiza relativ nou, ea poate explica unele comportamente irationale ale omului de rand, cum ar fi schimbarea opiniei personale despre o informatie in functie de natura acesteia.
In concluzie, simplul fapt ca ne putem imagina mai multe scenarii cu privire la o singura intrebare, ne poate face sa alegem ceea ce, in mintea noastra, poate parea o decizie mai buna.
Sursa foto: Shutterstock