Categorii Stil

Care sunt jucăriile potrivite pentru bebeluşi

În prima etapa a vieţii, mai exact în primul an, cei mici îşi folosesc simţurile; ating, miros, gustă, pentru a cunoaşte mai bine ce se întâmplă în jurul lor. Vederea acestora este înca în dezvoltare, așa că au nevoie de culori puternice şi contrastante.

Pentru bebeluşii până în 12 luni, jucăriile indicate sunt acelea care au texturi diferite, culori diferite şi care scot sunete diferite. Absolut toate vor ajunge şi în gura lor, asa că se recomandă ca jucăriile să fie robuste, să nu aibă margini ascuţite şi să fie uşor de curăţat.

Dacă timpul îţi permite, poţi lăsa imaginaţia să te ajute în confecţionarea propriilor jucării: un biberon pe care nu-l mai utilizezi îl poţi umple cu orez sau alte obiecte mici, iar recipientele goale de iaurt pot deveni jucării pentru baiţă. În plus, cel mic poate experimenta sunete noi, fâşâind o coală de hartie, sau texturi noi, după ce o mototoleşte.

Pentru bebeluşi, simplul joc “cucu-bau” poate fi la fel de distractiv precum jucărille, iar poeziile şi rimele sunt sunete excelente ei. Încearcă şi jocul expresiilor faciale, care sunt nu numai distractive, ci şi educative. Lasă-ţi copilul în faţa oglinzii, iar acesta va fi fascinat de noul “partener” de joacă. Asta pentru că cei mici nu realizează că în oglindă sunt tot ei, până ajung la vârsta de aproximativ 6 luni.

Acest articol a fost actualizat la: 2016-01-20T18:25:02+02:00 18:25

Vezi comentarii

  • La joaca un rol esential o au jucariile care in cazul micutilor au o valoare educativa, ele provoacand gandirea si imaginatia deopotriva a copilului iar odata cu timpul apare vorbirea si emotiile, atentia deosebita cu care urmaresc parintii pentru ai putea imita in unele gesture sau in activitati casnice usor de reprodus. Fiecare jucarie in parte va fi testata de toate cele cinci simturi ale micutului pipait sau simtul tactil, vederea, auzul, mirosul si gustul. Se poate observa ca cele care suna la scuturare sau canta vor avea prioritate in fata celorlalte iar pentru fiecare sunet scos de jucarie inseamna o miscare in plus a copilului semn ca jucaria e pe placul lui si ca el la randul lui se straduieste sa o cunoasca.
    Pe aceasta cale va putem recomanda tipuri de jucarii in functie de varste care sa stimuleze atentia copilului si care de fapt este prima etapa de studiu si invatare. De ce pe varste? In timp vom asista la o conturare a personalitatii acestuia prin schimbarea stilului de joc, in alegerea jucariilor si joaca cu ele. Participarea adultilor in joaca copilului ii vor ajuta sa-I cunoasca, sa ii poata modela comportamentul, sa realizeze fiecare etapa pe care o parcurge, mersul, si nevoia de miscare, de a realiza orice fel de lucru cu ajutorul jucariilor chiar si partea distructiva greu inteleasa de noi adultii uneori, este in sens constructiv prin insasi satisfacerea curiozitatii si a fanteziei, a cunoasterii a tot ce il inconjoara.

Share
Scris de
Huff
Stiri Despre bebelusinou nascuti

Acest site foloseste cookies.

Read More