Care sunt jucăriile potrivite pentru bebeluşi

14.01.2015
Care sunt jucăriile potrivite pentru bebeluşi

În prima etapa a vieţii, mai exact în primul an, cei mici îşi folosesc simţurile; ating, miros, gustă, pentru a cunoaşte mai bine ce se întâmplă în jurul lor. Vederea acestora este înca în dezvoltare, așa că au nevoie de culori puternice şi contrastante.

Pentru bebeluşii până în 12 luni, jucăriile indicate sunt acelea care au texturi diferite, culori diferite şi care scot sunete diferite. Absolut toate vor ajunge şi în gura lor, asa că se recomandă ca jucăriile să fie robuste, să nu aibă margini ascuţite şi să fie uşor de curăţat.

Dacă timpul îţi permite, poţi lăsa imaginaţia să te ajute în confecţionarea propriilor jucării: un biberon pe care nu-l mai utilizezi îl poţi umple cu orez sau alte obiecte mici, iar recipientele goale de iaurt pot deveni jucării pentru baiţă. În plus, cel mic poate experimenta sunete noi, fâşâind o coală de hartie, sau texturi noi, după ce o mototoleşte.

Pentru bebeluşi, simplul joc “cucu-bau” poate fi la fel de distractiv precum jucărille, iar poeziile şi rimele sunt sunete excelente ei. Încearcă şi jocul expresiilor faciale, care sunt nu numai distractive, ci şi educative. Lasă-ţi copilul în faţa oglinzii, iar acesta va fi fascinat de noul “partener” de joacă. Asta pentru că cei mici nu realizează că în oglindă sunt tot ei, până ajung la vârsta de aproximativ 6 luni.