Categorii Stil

De unde vin, de fapt, bărbații din ziua de azi

Oamenii de știință au făcut investigații serioase pentru a descoperi de unde se trag, istoric și genetic, bărbații din ziua de azi. Bărbații moderni se pare că vin din Epoca Bronzului: peste 60% dintre masculii din Europa (implicit și din România) sunt descendenți a trei familii care s-au extins în urmă cu aproape 5.000 de ani pe tot continentul.

Potrivit oamenilor de știință, populația modernă s-a răspândit destul de târziu prin Europa, abia în Neolitic, și nu în Paleolitic, așa cum se credea până în acest moment. Bărbații din ziua de azi au fost în trecut trei lideri de triburi, conducători de oști și capi ai principalelor familii moderne din Epoca Bronzului. Cel puțin așa susține Mark Jobling, profesor universitar și specialist în genetică, scrie dailymail.co.uk.

Neoliticul a însemnat începutul omului modern, deoarece în acea perioadă se renunța la mai multe tradiții precum practicile de îngropare sau deplasarea (s-a răspândit călăritul). Modelele cromozomului Y de azi sunt rezultatul răspândirii triburilor din Neolitic, susține profesorul de la Universitatea din Leicester.

Cercetătorii au urmărit liniile paternale luând mostre de ADN de la 334 de bărbați din 17 regiuni europene dar și din Orient. Pentru studiu, au fost analizate genele bărbaților englezi, turci, bavarezi, greci, maghiari, norvegieni și altele.

Trei mutații genetice importante s-au produs de-a lungul timpului pentru a se ajunge la omul modern: prima între 3.700 și 6.500 ani în urmă (regiunile nordice), a doua între 3.470 și 7.340 ani în urmă (Spania, Italia, Franța de azi) și a treia mutație fundamentală s-a produs în urmă cu 3.470-5.070 ani în urmă, în rândul populațiilor daneze și olandeze.

Un alt studiu la fel de interesant arată că celebrul explorator, fostul mare lider al Mongoliei, Genghiș Khan, a avut doar el 16 milioane de urmași.

Acest articol a fost actualizat la: 2016-01-20T19:06:49+02:00 19:06

Share
Scris de
Huff

Acest site foloseste cookies.

Read More