O echipă de neurocercetători a descoperit că avem un creier care poate procesa imagini întregi pe care ochiul le vede pentru numai 13 milisecunde, primele dovezi ale unei viteze de procesare atât de rapide.
După ce datele vizuale lovesc retina, acestea ajung în creier, unde informațiile ca forma, culoarea și orientarea sunt procesate.
,,Faptul că poți face asta la viteze atât de mari ne indică faptul că vederea reușește să găsească concepte. Acest lucru este îndeplinit de creier cât e ziua de lungă, în timp ce încearcă să înțeleagă la ce ne uităm”, spune Mary Potter, profesoară de științe cognitive și ale creierului și autor senior al studiului.
În cadrul cercetării, oamenii de știință le-au cerut subiecților să se uite după un anumit tip de imagine, spre exemplu „picnic” sau „cuplu zâmbitor”, în timp ce priveau o serie de șase imagini, fiecare dintre ele fiind afișate între 13 și 80 de milisecunde. Pe măsură ce oamenii de știință au scăzut timpul de expunere al imaginilor de la 80 la 53 de milisecunde, apoi la 40, 27, și, până la urmă, la 13, cea mai rapidă rată posibilă pentru ecranul computerului folosit.
În studiile precedente, Potter a arătat că avem un creier care poate identifica precis imagini văzute pentru numai 100 de milisecunde. În noul studiu, ea și colegii săi s-au decis să crească gradual vitezele până când au ajuns la un punct în care răspunsurile subiecților ar fi fost la fel de precise ca un exerciuțiu de ghicire. Toate imaginile au fost noi pentru privitori.
Descoperirile sunt similare cu un alt studiu realizat în 2001 de o echipă de cercetători de la Universitatea Parma și Universitatea St. Andrews, conform căruia neuronii din creierii macacilor ar putea fi activați chiar și atunci când imaginile „țintă” erau prezentate pentru numai 14 milisecunde într-o secvență rapidă.
Acest articol a fost actualizat la: 20 ianuarie 2016 19:06