Connect with us
Când pică Paștele catolic și Paștele ortodox în 2018

Stil

Obiceiuri stranii de Paște din întreaga lume

Obiceiuri stranii de Paște din întreaga lume. Sărbătorile de Paște au aceleași simboluri și semnificații în întreaga lume, însă fiecare regiune și cultură sărbătorește prin obiceiuri si tradiții diferite. Iată cele mai stranii obiceiuri de Paște, din întreaga lume.

1. ONOAREA DE A PURTA CRUCEA DE 20 KILOGRAME IN CROATIA
Pe insula Hvar din Croatia, fiecare primar alege un barbat vrednic care sa poarte in spate o cruce de 20 kilograme, refacand drumul dramatic pe care l-a parcurs Iisus Hristos, cu crucea in spinare.

CITESTE SI: OUALE DE CIOCOLATA – DE UNDE PROVIN

2. CRUCIFICARE UMANA IN FILIPINE
In Vinerea Mare, filipinezii se automutileaza in numele Domnului, existand o serie de voluntari care doresc sa retraiasca durerea pe care a simtit-o si Iisus Hristos cand a fost crucificat. Acestia sunt legati de cruci si li se bat cuie in palme, intocmai cum s-a intamplat cu Iisus.

3. ARDEREA LUI IUDA IN MEXIC
Cu putin timp inainte de Saptamana Mare a Pastelui, in mai multe zone din Mexic, oamenii creeaza papusi care il reprezinta pe Iuda, tradatorul lui Iisus, si il ard in flacari.

4. PROCESIUNEA LUI IISUS DIN NAZARET IN GUATEMALA
Cetatenii statului Guatemala poarta statuia lui Iisus Nazarineanul in duminica de dinaintea Pastelui in toata tara.

5. DRUMUL CRUCII IN ZALAU
In Saptamana Mare, in Zalau a fost refacut Drumul Crucii, pentru al 12-lea an consecutiv. Marşul este o reprezentare dramatică a Drumului Crucii, parcurs de Domnul Iisus Hristos înainte de moartea Lui. Dramatizarea este realizată de un grup de credincioşi din mai multe confesiuni religioase, in incercarea de a demonstra că în crestinism nu sunt granite.

6. FOCURILE DIN FINLANDA

De Paste, in Finalanda vei observa focuri uriase. Familiile obisnuiesc sa se adune in jurul focului in ideea ca acest gest va alunga spiritele rele.

7. OUALELE DE PASTE IN RUSIA

Culoarea oualor difera in functie de zona din care provin cei care le vopsesc. In ziua de Paste, copii si adultii din aceasta tara nu le ciocnesc, ci le sparg cu ajutorul unor cuie, acest gest semnificand crucificarea lui Iisus.

8. IN SUEDIA TINERII SE BICIUIESC CU NUIELE

In aceasta tara, in amintirea suferintelor petrecute de Iisus, in vinerea dinaintea Pastelui, tinerii “se biciuiesc” cu nuiele de mesteacan decorate si impodobite

9.  PASTELE IN AFRICA: FLUTURI, FLORI SI BANANE

In majoritatea statelor din Africa, in timpul Sarbatorilor de Paste, bisericile sint decorate cu Vitenge si Kanga, haine confectionate in forma de fluturi, flori, copaci si banane. Imnurile crestine sint insotite de batai de tobe si Kigelegele, sunete de inalta tinuta morala, realizate de femei.

10. CELE „DOUASPREZECE STATII ALE CRUCII” DIN ISRAEL

In timpul Pastelui, au loc multe procesiuni in Israel. Acestea urmeaza drumul lui Iisus la Golgota. Traseul este numit “Douasprezece Statii ale Crucii“. De asemenea, multi turisti din diferite parti ale lumii vin sa ia parte la aceasta procesiune. Participarea este considerata o practica sfinta pentru crestini.

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top