Connect with us
Părinții mult prea protectivi ar putea influenţa negativ bunăstarea emoţională a copilului

Stil

Părinții mult prea protectivi ar putea influenţa negativ bunăstarea emoţională a copilului

Un studiu recent arată că părinţii care sunt  exagerat de protectori cu ai lor copii, au o probabilitate mai mare de a avea dificultăţi la şcoală şi de a fi indisciplinaţi, sunt concluziile unui studiu preluat marţi de Press Association.

Cercetătorii spun că aşa numitul stil al ”părintelui elicopter” (care îşi supraveghează şi protejează excesiv copilul) ar putea avea impact negativ asupra bunăstării emoţionale a micuţului, care nu se mai poate descurca eficient în situaţii sociale.

Copiii care învaţă să facă faţă unor situaţii dificile pe cont propriu vor avea mai mult succes în viaţa de adult, spun oamenii de ştiinţă.

”Cercetarea noastră a demonstrat că cei crescuţi în stil exagerat de protector ar putea fi mai puţin capabili să facă faţă provocărilor vieţii de adult, în special dificultăţilor şcolare”, spune autoarea principală a studiului, Nicole Perry, de la Universitatea din Minnesota.

”Copiii care nu îşi pot gestiona emoţiile şi comportamentul într-un mod eficient au o probabilitate mai mare de a fi indisciplinaţi la şcoală, de a-şi face mai greu prieteni sau de a avea rezultate şcolare mai slabe”, spune cercetătoarea.

Studiul, publicat în revista Developmental Psychology şi la care au participat 422 de copii, a analizat gradul de implicare a părinţilor în activităţile de joacă ale copilului când aceştia aveau vârsta de doi ani.

Dezvoltarea micuţilor a fost apoi monitorizată pe parcursul a opt ani.

”Printre acţiunile părinţilor care vor să ţină totul sub control se numără ghidarea permanentă a copilului pentru a-i spune cu ce să se joace, cum să se joace cu o jucărie, cum să strângă jucăriile sau atitudinea prea strictă sau prea pretenţioasă”, spune Perry.

”Reacţiile copiilor sunt diferite. Unii devin provocatori, unii apatici, iar alţii sunt frustraţi”.

Citește și: Vârsta de pensionare pentru mame va fi redusă în funcție de numărul de copii!

Ce trebuie ținut minte

Studiul arată că un stil de parenting exagerat de protector atunci când copilul are vârsta de doi ani este asociat cu comportament mai dificil şi cu o stare emoţională mai puţin echilibrată la vârsta de cinci ani.

În acelaşi timp, copiii capabili să-şi gestioneze eficient emoţiile la vârsta de cinci ani au şanse mai mari de a fi mai sociabili şi mai productivi la şcoală, până la vârsta de 10 ani, arată studiul.

”Copiii care dezvoltă abilităţi de a se calma singuri atunci când au de-a face cu situaţii stresante şi să se comporte adecvat se adaptează mai uşor în perioada de preadolescenţă provocărilor din ce în ce mai mari ale mediului şcolar”, a completat cercetătoarea.

”Concluziile noastre subliniază importanţa educării părinţilor (…) din perspectiva încurajării independenţei copiilor atunci când aceştia trebuie să facă faţă unor provocări emoţionale”, a mai spus Perry.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top