Connect with us

Stil

Te crezi in stare sa devii spion? Este mai simplu decat iti imaginezi

Esti pasionat de spionaj si ti-ai dorit vreodata sa lucrezi in domeniu? Cele mai celebre servicii secrete din lume lanseaza periodic provocari, sub forma unui puzzle foarte complicat sau a unui cod ce trebuie spart. Cei care reusesc pot intra pe lista de angajari.

Viata de spion a starnit mai tot timpul pasiuni in randul oamenilor obisnuiti, mai ales prin misterul si andrenalina care o inconjoara. Insa intr-o asemenea meserie este nevoie de un grad de inteligenta peste medie, care sa reuseasca sa descurce cele mai incurcate ite. Insa serviciile secrete nu sunt o lume atat de ermetica pe cat se crede, astfel ca periodic sunt lansate concursuri pentru descoperirea de noi talente.

De exemplu, serviciul britanic de inteligenta a trimis de Craciun o felicitare care contine un puzzle pe care foarte multi oameni l-au gasit extrem de greu de rezolvat. Partea buna este ca cei care au reusit sa rezolve problema propusa au intrat in atentia serviciilor secrete pentru angajare. Puzzle-ul a fost trimis sub forma unui tabel ce seamana mai degraba cu un rebus. Prevazut cu niste coduri pe margine, pasionatii trebuiau sa mazgaleasca unele casute in functie de unele indicii oferite de cifrele de pe margine. La final, ar fi trebuit sa iasa o imagine. Cei mai multi au considerat ca problema este mult prea dificila de rezolvat, insa au existat si multe persoane care au reusit sa rezolve problema.

Nu este insa singura provocare de acest gen lansata de Serviciul Guvernamental de Comunicatii din Marea Britanie (GCHQ). In 2011, pasionatii de criptografie au fost indemnati sa gaseasca o rezolvare intr-o serie de coduri formate din 160 de caractere. Denumit „Can You Crack It”, concurentii aveau 10 zile la dispozitie sa sparga acest cod. Cei care au reusit, au fost dusi in alta pagina de internet, unde erau felicitati si intrebati daca isi pot folosi aceste abilitati impotriva teroristilor si celor care lanseaza atacuri cibernetice. Ironia sortii este ca acel cod putea fi spart extrem de simplu, printr-o simpla cautare in Google a site-ului canyoucrackit.co.uk, cel care gazduia provocarea.

In 2012, serviciul secret MI5, printre cele mai puternice din lume, a lansat un exercitiu bazat tot pe un puzzle, in tentativa de a recruta personal. Cei ce au fost interesati au fost indemnati sa descarce mai multe fisiere de pe site-ul agentiei si sa le puna cap la cap, astfel incat sa reuseasca sa decripteze mesajul transmis.

Cele mai cunoscute servicii secrete din lume lanseaza insa destul de des  astfel de examane, astfel ca tot ce trebuie sa faci este sa le urmaresti  si sa fii bun la criptologie.

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top