Connect with us
Care sunt tradițiile, obiceiurile și superstițiile de Sfântul Ioan Botezătorul. Iată ce nu este bine să faci pe 7 ianuarie

Stil

Tradiții, obiceiuri, superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul

Pe 7 ianuarie, în calendarul ortodox, este Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. Iată ce tradiții și obiceiuri e bine să respecți de Sfântul Ioan Botezătorul ca să ai spor și sănătate.

Sfântul Ioan Botezătorul – tradiții, obiceiuri, superstiții.

Sărbătoarea de pe 7 ianuarie este cunoscută drept Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau „Sant-Ion” sau „Înaintemergătorul Domnului”. Sfântul Ioan este considerat ocrotitorul copiilor, iar această sărbătoare se respectă pentru a se naște prunci sănătoși, fără malformații sau alte probleme.

Ziua în care este cinstit Sfântul Ioan Botezătorul este una de bucurie și se spune că cine nu este vesel pe 7 ianuarie va fi trist pe tot parcursul anului. Se mai spune, conform tradiției, că după ziua Sfântului Ioan se „înmoaie frigul”, adică vremea devine mai călduroasă.

Sfântul Ioan Botezătorul – tradiții, obiceiuri, superstiții

Un obicei care încă se respectă, mai ales în zonele rurale, este „Iordăneala” – tinerii iau agheasmă de la preot în ajunul zilei de Sfântul Ioan, apoi merg la biserică și în ziua de 7 ianuarie, iar după terminarea slujbei stropesc oamenii care ies din biserică. Oamenii „iordăniți” îi răsplătesc pe tineri cu bani. Se spune că fiecare om trebuie stropit cu agheasmă în această zi pentru a-i merge bine tot anul. Casele se stropesc, de asemenea, cu agheasmă, iar candela trebuie să ardă toată ziua.

La biserică se aduc pâini, cozonaci, brânză, ouă și vin alb care se sfinșesc și se împart sărmanilor. Se fac pomeniri în numele morților.

În special în zonele din Transilvania și Bucovina se respectă o tradiție cunoscută drept „Udatul Ionilor” – cei care serbează ziua numelui sunt stropiți cu apă, „botezați”, apoi trebuie să dea o petrecere. În Câmpulung Muscel, femeile care poartă numele Ioana sărbătoresc prin a consuma teiata, o băutură din flori de tei considerată a fi tonic pentru trup și suflet.

Citește și: Intrare gratuită la cinema de Sfântul Ion, pe 7 ianuarie 2017

Sfântul Ioan Botezătorul este unul dintre cei mai cunoscuți Sfinți în România, iar de ziua lui se respectă numeroase tradiții. Reamintim că în această zi trebuie să fii vesel și să îi sărbătorești de cei care poartă numele Sfântului Ioan.

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top