Vârsta a treia începe la 27 de ani

15.02.2015
Vârsta a treia începe la 27 de ani

Vârsta a treia începe la 27 de ani, o afirmă Timothy Salthouse de la Universitatea din Virginia. Salthouse a lucrat cu peste 2.000 de voluntari timp de 7 ani, pentru a ajunge la această concluzie. Cele 2.000 de persoane pregătite pentru acest studiu au fost supuse mai multor activități intelectuale: rezolvarea unor puzzle-uri și alte exerciții mintale special create mai ales pentru cei care suferă de Alzheimer sau alte boli mintale.

Cei care aveau până în 22 de ani rezolvau jocurile și problemele de logică ale lui Salthouse foarte rapid. De la vârsta de 27 de ani încolo, capacitatea cognitivă a început să scadă la toți participanții la experiment care aveau sau depășeau deja această vârstă.

Salthouse susține că creierul uman pierde din capacitatea începând cu 27 de ani, o criză și mai accentuată existând la 37, iar apoi la 42. Din concluziile studiului se mai arată și un lucru mult speculat de-a lungul vremii: vârsta de 27 de ani chiar este o vârstă blestemată. La această vârstă au murit personalități extrem de importante precum Jim Morrison, Jimmy Hendrix, Amy Winehouse, Janis Joplin, Kurt Cobain, printre alții, majoritatea confruntându-se cu probleme mintale ori de personalitate serioase.

Până la acest studiu, se credea că vârsta a treia începe undeva la 60-65 de ani, prim vârstă fiind cea a copilăriei și a adolescenței, a doua vârstă fiind din perioada maturității până la vârsta medie de pensionare, unde începea vârsta a treia.