Categorii Știri

1 septembrie – începutul Anului Bisericesc! Cât de importantă este această zi

Astăzi, 1 septembrie este începutul Anului Bisericesc. Spre deosebire de anul civil, care începe la 1 ianuarie, anul bisericesc începe la 1 septembrie când se consideră că Mântuitorul Iisus Hristos și-a început activitatea pe Pâmânt.

1 septembrie – începutul Anului Bisericesc! Cât de importantă este această zi

Data de 1 septembrie marchează începutul Anului Bisericesc. După tradiția moștenită din Legea Veche, asta a fost prima zi a creației, ziua în care Mântuitorul nostru Iisus Hristos și-a început activitatea pe Pâmânt. Conform Basilica.ro, în centrul anului bisericesc se află sărbătoarea Învierii Domnului, care împarte anul bisericesc în trei perioade. Este vorba despre Perioada Triodului, Perioada Penticostarului și Perioada Octoihului.

Începutul noului an bisericesc a fost stabilit pentru toți creștinii în cadrul Sinodului I Ecumenic de la Niceea. Noul an bisericesc se mai numește și Indictul sau Indictionul care înseamnă arătare și poruncă. În această zi a început activitatea publică a Mântuitorului Iisus Hristos. Conform tradiției, la începutul toamnei, Iisus a mers în Nazaret ca să vestească cuvântul lui Dumnezeu.

Rugăciunea care se rostește astăzi

Stăpâne Doamne, Dumnezeul nostru, Izvorul vieții și al nemuririi, Făcătorul a toată făptura văzută și nevăzută, Care ai pus vremile și anii întru a Ta stăpânire și îndreptezi toate cu iconomia Ta cea cerească și întru tot bună, mulțumim Ție pentru îndurările minunate pe care le-ai făcut asupra noastră în toată vremea trecută a vieții noastre și Te rugăm, întru tot Îndurate Doamne: binecuvântează cununa anului ce a sosit cu bunătatea Ta și păzește pe binecredincioșii creștini români de pretutindeni, pe păstorii și învățătorii noștri.

Totodată, la 1 septembrie, în fiecare an se sărbătorește Ziua Diplomației Române care a fost instituită prin Legea care vizează Statutul Diplomatic și Consular al României.

Conform Ministerului Afacerilor Externe, în această zi este onorată, în spațiul public, contribuția diplomației românești în dezvoltarea României și în promovarea intereselor țării noastre dincolo de granițele ei.

Acest articol a fost actualizat la: 2020-09-01T09:25:13+03:00 9:25

Share
Scris de
Emanuela Ursu

Acest site foloseste cookies.

Read More