Connect with us
Astăzi este ziua Patriarhului Daniel. Împlinește 69 de ani

Știri

Astăzi este ziua Patriarhului Daniel. Împlinește 69 de ani

În această zi, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, își sărbătorește ziua de naștere. Preafericitul părinte împlinește vârsta de 69 de ani. Este actualul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. A fost ales de către Colegiul Electoral Bisericesc la data de 12 septembrie 2007, intrând în funcție la 30 septembrie 2007.

Astăzi este ziua Patriarhului Daniel

Patriarhul Daniel împlinește astăzi vârsta de 69 de ani. Înainte de a fi patriarh, acesta a fost arhiepiscop al Iaşilor şi mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, din 1990 și până în 2007. În acest timp a înființat o serie de instituții, printre care Facultatea de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae, Iaşi.

În 12 septembrie 2007 este ales în demnitatea de arhiepiscop al Bucureştilor, mitropolit al Munteniei şi Dobrogei şi patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

La 30 septembrie 2007, este întronizat Patriarh în Catedrala patriarhală din Bucureşti.

A copilărit într-un sat din județul Timiș

Patriarhul Daniel, pe numele de mirean Dan Ilie Ciobotea, s-a născut pe  22 iulie 1951, în satul Dobrești,  comuna Bara din  județul Timiș.

A urmat școala primară în satul natal, Dobreşti, iar gimnaziul în localitatea Lăpuşnic, judeţul Timiş. În anul 1966, începe cursurile liceale în oraşul Buziaş, pe care le continuă în municipiul Lugoj, la Liceul „Coriolan Brediceanu”.

Patriarhul Daniel este absolvent al Institutului Teologic Universitar Ortodox din Sibiu (1970-1974). În perioada 1974-1976, urmează cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Bucureşti, Secţia Sistematică, sub îndrumarea pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae.

Ulterior îşi continuă studiile în străinătate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestantă a Universităţii de Ştiinţe Umane din Strasbourg (Franţa) şi doi ani la Facultatea de Teologie Catolică a Universităţii Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau (Germania).

În calitate de arhiepiscop, mitropolit şi patriarh la Bucureşti (din 30 septembrie 2007), a înfiinţat Centrul de Presă Basilica al Patriarhiei Române, care cuprinde Radio Trinitas, TV Trinitas, Ziarul Lumina, Agenţia de Ştiri Basilica şi Biroul de presă al Patriarhiei Române, Bucureşti (27 octombrie 2007).

Patriarhul Daniel iniţiază, susţine şi supervizează lucrările de construire a Catedralei Mântuirii Neamului (29 noiembrie 2007, punerea pietrei de temelie; februarie 2011, începutul lucrărilor; 25 noiembrie 2018, sfinţirea Altarului).

Găsiți biografia Patriarhului Daniel pe site-ul oficial al Patriarhiei Române.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top