Știri

Banca Mondială împrumută România cu 500 de milioane de euro

Banca Mondială împrumută România cu 500 de milioane de euro, ca parte dintr-un plan de sporire a eficienţei finanţelor publice şi creşterii economice prin reformarea instituţiilor cheie.

Proaspătul aprobat împrumut este al doilea de acest gen. Instituția urmărește îmbunătățirea politicilor de dezvoltare privind eficientizarea finanţelor publice şi creşterea economică.

Banca Mondială împrumută România, ca parte dintr-un amplu plan de dezvoltare

„Autorităţile din România au demonstrat un angajament susţinut pe calea implementării unei agende de reforme. Acesta este nucleul eforturilor de reducere a sărăciei şi a excluziunii, şi al creării de oportunităţi mai bune pentru cetăţenii României. Banca Mondială va susţine în continuare România pe drumul transformării economice şi al unei convergenţe mai rapide cu UE.”, a declarat vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, Cyril Muller.

Programul Băncii Mondiale privind țara noastră este fundamentat pe 3 paliere de interes. Primul vizează amplificarea potenţialului de creştere al României prin majorarea eficienţei companiilor de stat. Astfel, ar urma o creştere al nivelului de competitivitate la export şi al performanţelor macroeconomice.

Cel de-al doilea are în vedere reduerea nivelului de sărăcie și excluziune socială. Conform estimărilor Băncii Mondiale, jumătate de milion de români ar urma să iasă din sărăcie în baza acestui proiect.

Ultimul punct al programului Băncii Mondiale este legat de adoptarea primei Strategii Naţionale pentru Schimbările Climatice şi a Planului de Acţiune privind Schimbările Climatice. Principala așteptare legată de acest aspect este eficientizarea energetică la nivelul sectoarelor rezidenţial şi industrial.

Citește și: Probleme tehnice la Banca ING. Clientii nu pot retrage bani de la bancomate

Banca Mondială a început colaborarea cu statul român în 1991. De atunci, România a accesat împrumuturi în valoare de 10.6 miliarde de dolari.

Share
Scris de
George Vintilă

Acest site foloseste cookies.

Read More