Connect with us
Decizie definitiva in cazul reportajului Sky News

Știri

Cei trei „traficanti de arme” din reportajul Sky News raman in arest preventiv. Decizia ICCJ este definitiva

Instanta suprema a decis, definitiv, prelungirea masurii de arestare preventiva pentru cei trei romani care apar in reportajul Sky News despre un presupus trafic de arme. Cu o saptamana in urma, Curtea de Apel Bucuresti hotarase ca Mihai Aurelian Szanto, Atilla Csaba Pantics si Levente Pantics pot fi cercetati sub control judiciar, scrie news.ro.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis prelungirea cu 30 de zile a mandatelor de arestare preventiva, de pe 11 septembrie pana pe 10 octombrie, in cazul celor trei romani care apar in reportajul Sky News despre un presupus trafic de arme.

Decizia ICCJ vine dupa ce, cu o saptamana in urma, Curtea de Apel Bucuresti hotarase ca Mihai Aurelian Szanto, Atilla Csaba Pantics si Levente Pantics pot fi cercetati sub control judiciar pentru 60 de zile.

Instanta suprema a mai respins si pe 23 august contestatiile la masura arestului preventiv, facute de cei trei barbati acuzati ca au fost complicii jurnalistilor de la Sky News in transmiterea de informatii false.

Mihai Aurelian Szanto, Atilla Csaba Pantics si Levente Pantics au fost pusi sub acuzare de DIICOT pentru constituire a unui grup infractional organizat, nerespectarea regimului armelor si munitiilor si comunicarea de informatii false.

Judecatorul de drepturi si libertati de la Curtea de Apel Bucuresti care a hotarat arestarea preventiva arata, in motivarea deciziei, ca ”nu se pot retine sustinerile apararii”, iar Mihai Aurelian Szanto, Atilla Csaba Pantics si Levente Pantics nu pot invoca “naivitatea si convingerea sincera a participarii intr-un film, in contextul in care toata modalitatea de desfasurare a filmarii “le putea crea macar suspiciuni asupra naturii reale a acesteia”.

Magistratul mentioneaza ca acestia au acceptat cu usurinta „rolurile atribuite”, desi nu sunt actori, si nu au discutat sau intrebat despre vreun contract care sa consemneze derularea evenimentelor nici atunci cand li s-a cerut sa poarte cagule, sa vorbeasca intr-un anumit limbaj si sa prezinte „arme adevarate”. Aceasta derulare de scene ar fi trebuit sa atraga atentia oricarei persoane „cu un grad normal de instructie” asupra consecintelor, in conditiile in care in film se vorbeste despre trafic de arme, iar complicii jurnalistilor de la Sky News spuneau „ca sunt dispusi contra unor sume de bani sa vanda arme oricui plateste, inclusiv teroristilor”.

Mai mult, magistratul arata ca nici dupa ce postul de televiziune britanic Sky News a prezentat reportajul, din care puteau intelege ca armele de vanatoare pe care le-au filmat au fost prezentate ca arme de razboi, cei trei complici nu i-au denuntat pe jurnalistii britanici.

Magistratul a aratat ca datele si informatiile comunicate verbal si surprinse in materialul video al postului britanic de televiziune, care au fost raspandite prin intermediul a numeroase alte posturi de televiziune, inclusiv in mediul virtual, stiind ca persoanele care apareau nu erau traficanti de arme, ci doar vanatori, iar armele manipulate si prezentate de acestia erau arme de vanatoare detinute legal, „au pus in pericol securitatea nationala”.

Instanta a apreciat ca „toate aceste actiuni pe teritoriul Romaniei sunt de natura a afecta securitatea nationala a statului roman prin inducerea in eroare a autoritatilor europene, a populatiei largi din Europa si din Romania cu privire la posibilitatea autoritatilor de stat romane de a gestiona contrabanda cu armament provenit din zone de conflict vecine statului roman, de natura a aproviziona cu armament de razboi deosebit de periculos grupari teroriste din vestul Europei sau alte zone de conflict”.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top